Articole

Castigatorii celor 10 editii a Galei LSRS. Cine sunt reprezentantii excelentei academice romanesti in lume

Vorbind despre 10 ani de promovare a excelenței românești în mediul academic, tindem de multe ori să punem accentul pe cifre care să explice importanța și amploarea evenimentului – câți participanți s-au alăturat, cât de asiduă și strânsă a fost competiția, cât de numeros a fost publicul atins dincolo de sala de evenimente. Însă, foarte important este să ne aducem aminte oamenii din spatele premiilor fiecărei ediții. Tineri deosebiți, care reflectă și călăuzesc o generație și care sunt promotorii potențialului românesc peste hotare. Tineri care indiferent de climatul social, au urmat o pantă ascendentă a performanței de-a lungul parcursului lor academic. Și cel mai important, povești de succes pe care am avut oportunitatea să le întâlnim și să le putem povesti în continuare.

 

Gala LSRS 2018

Printre câștigătorii ediției trecute, se numără o studentă remarcabilă, căreia i-a fost acordat titlul de student al anului în România: Diana Beatrix Velicu. Originară din Lupeni, Hunedoara, și proaspăt absolventă pe atunci a U.M.F „Carol Davila” din București, Dianei i-a fost recunoscută  performanța remarcabilă de a fi admisă în programul de rezidențiat în Ortodonție și ortopedie dento-facială, al University of California Los Angeles (UCLA). Diana este cu adevărat un ambasador de onoare al performanței românești și un deschizător de drumuri pentru aceasta, fiind primul român care a reușit această performanță.

Iar pentru că LSRS răsplătește excelență studenților români oriunde s-ar afla ei, un nume demn de rememorare este cel al Tuliei Alexandra Savulov. Tulia este cel mai bun student din alte continente, al anului universitar 2016-2017, fiind promotorul performanței românești în America Latină, prin studiile sale în administrarea afacerilor la Universitatea Anáhuac Puebla.

 

Gala LSRS 2017

Una dintre multele povești de succes ale ediției din 2017 este cea a lui Florin-Ștefan Morar, un clujean al cărui parcurs academic de excepție i-a adus premiul pentru studentul anului în America de Nord, la cea de a opta ediție a Galei LSRS. Deși o recunoaștere importantă, acest titlu nu este suficient pentru a descrie exhaustiv meritul academic al lui Florin, doctorand în istoria științei, la Harvard University. Pe lângă demersul său în cercetarea schimburilor de cunoaștere între Europa și China din secolele 16-19, recunoscut și prezentat în reviste și conferințe academice, Florin este cunoscător a 8 limbi străine, printre care Chineză, Chineză Clasică și Manciuriană.

 

Gala LSRS 2016

Misiunea Galei LSRS este de a promova și susține atât performanța studenților excelenți, cât și progresul societății. Iar dacă acest progres are origini românești, nu avem decât motive de mândrie și încurajare pentru viitor. Marele premiu al ediției din 2016 vorbește exact despre acest progres prin intermediul Ancăi Drăgan, din Brăila, fost doctorand în robotică și actual profesor la Berkeley University, unde predă robotica și inteligența artificială. Anca este fondatoarea laboratorului de cercetare „InterACT: Interactive Autonomy and Collaborative Technologies”, iar teza ei de doctorat a dus la 22 de publicații științifice în conferințe și jurnale internaționale de top; 4 nominalizări pentru cel mai bun articol; precum și la premii de la Google și Intel.

 

Gala LSRS 2015

Laureatul la categoria Studentul român al anului în Europa – nivel universitar, al ediției din 2015, este exemplul perfect că visurile pot deveni realitate, iar această realitate te poate face să visezi mai departe și să nu te oprești din a ținti cât mai sus. Sergiu Iliev, originar din Năvodari, este un student român pasionat de tainele spațiului, iar la momentul primirii premiului LSRS, era student în anul al treilea în inginerie aerospațială, la Imperial College London. Printre realizări, Sergiu își făcea timp să viseze, țintind spre obiectivele sale pe termen lung – de a deveni pilot și mai apoi astronaut în cadrul NASA sau ESA.

 

Gala LSRS 2014

LSRS susține performanța în știință, dar și în arte, iar un câștigător cu adevărat special al Premiilor LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate la această categorie, este Sînziana Mircea, din București. Sînziana este pianistă și a reușit să concerteze pe scene din SUA, Japonia, Austria și nu numai, fiind cel mai tânăr muzician difuzat de BBC Radio 3 și radiourile naționale din Uniunea Europeană cu ocazia Zilei Naționale a României. Parcursul său academic include Școală de Muzică și Dans din Köln, cea mai prestigioasă universitate de profil din Europa, dar și Guildhall School of Music London, unde a efectuat o mobilitate de studiu Erasmus. La Köln, Sînziana a fost singurul student din anul doi care a obținut media maximă la toate examenele.

 

Gala LSRS 2013

Gruia Bădescu este câștigătorul premiului Studentul român al anului în Europa – nivel post-universitar, al Galei LSRS cu numărul patru, din 2013. El este exponentul schimbării aduse de noile generații, dar și a implicării sociale a acestora. Traiectoria sa academică este excepțională, fiind fundamentată pe problematica reconstrucției și a felului în care spațiul urban relaționează cu socialul și politicul, pe care Gruia a studiat-o la Beirut cu ajutorul unui grant National Geographic Society. În momentul primirii recunoașterii LSRS, Gruia lucra la un doctorat pe tema reconstrucției în cadrul grupului de cercetare, „Conflict in Cities”, de la Universitatea Cambridge, fiind întors deja în România din anul 2009. Acasă, premiantul Galei la categoria sa a participat la Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al centrului Bucureștiului, a creat un ONG pe dezvoltare locală, și s-a alăturat mediului ONG la campanii împotriva distrugerilor și dezvoltării haotice și absurde din orașele și satele țării. Totul, din dorința pentru o schimbare reală și consistentă.

 

Gala LSRS 2012

LSRS recunoaște performanța studenților români atât peste hotare, cât și în țară, iar o poveste ce merită spusă este cea a Mihaelei Diana Aldea, căreia i-a fost acordat titlul de student al anului în România, în anul 2012. La acel moment, Mihaela era studentă în anul 4 la Facultatea de Medicină Generală din Cluj Napoca, voluntar la Institutul Oncologic „Ion Chiricuță”, coordonatoarea Cercului de Oncologie și Radioterapie al facultății, beneficiar al unei burse științifice de cercetare, pentru al doilea an la rând, dar și un student de 10. O descriere succintă, dar marcantă, a performanței excepționale a Mihaelei în medicină.

 

Gala LSRS 2011

Ediția anului 2011 este și cea care a acordat recunoaștere studenților Erasmus, oferind pentru prima dată un premiu care să promoveze și să încurajeze acest tip de mobilități academice. De aceea, este important să o amintim pe Valeria Popa, pe atunci absolventă a Facultății de Relații Economice Internaționale, din cadrul ASE, București, și fostă studentă Erasmus la Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, Franța.

 

Gala LSRS 2010

Anul 2010 a debutat cu prima ediție a Galei LSRS, iar împlinirea celor 10 ani de celebrare a excelenței ne încurajează să ne amintim de primul câștigător al Marelui Premiu: Theodor Brașoveanu. Theodor era pe atunci deschizătorul unei decade de încurajare a performanței și totodată un student excepțional. Theodor fusese acceptat ca doctorand la 10 universități de prestigiu din lume, iar la momentul acordării premiului studia fizică teoretică la Princeton University, care ii oferise posibilitatea să urmeze gratuit doctoratul, dar și o bursă anuală de aproximativ 40.000 de dolari.

De asemenea, laureatul primei Gale a fost și beneficiarul unei burse la Vanderbilt University din Nashville, SUA, unde a studiat Facultatea de Fizică și Matematică și pe care a absolvit-o cu Summa Cum Laude în 2006. Mai mult decât atât, în același an, Theodor a făcut parte din echipa celebrului accelerator de particule din Geneva.

 

Studenții de excepție ai României vin din toate colțurile tării și fac performanță în domenii pe cât de variate, pe atât de promițătoare. Prilejul marcării a 10 ani de recunoaștere a excelenței ne încurajează să ne amintim că ceea ce au în comun acești tineri este dorința de a contribui la progresul și inovarea societăților în care trăiesc, dar și de a recunoaște și promova potențialul românesc.

Anul acesta LSRS celebrează 10 ani de recunoaștere a unei generații deosebite, prin intermediul Galei și al Premiilor LSRS. O ediție cu adevărat specială, ce succedează aniversarea centenarului României și promite astfel, un viitor care deschide perspective favorabile pentru tinerii români.

Înscrierile la una dintre cele opt categorii ale Premiilor LSRS din acest an au loc până la 1 decembrie 2018. Astfel, orice student sau absolvent român, care a studiat în străinătate pe perioada anului academic 2017-2018 (inclusiv prin programele Erasmus), își poate depune candidatura, accesând http://bit.ly/Concurs2019 . De asemenea, excelența poate fi recunoscută prin nominalizarea tinerilor cu merite deosebite la: http://bit.ly/RecomandareConcurs2019

Mai multe informații despre Premiile LSRS, Gala Studenților Români din Străinătate sau despre alte proiecte ale ligii, pot fi găsite la: http://gala.lsrs.ro/concurs