Articole

10 ani in care excelenta a primit nume

Câștigătorii celor 10 ediții a Galei LSRS – sau cine sunt reprezentanții excelenței academice românești în lume

 

Ne apropiem cu pași repezi de cea de-a zecea ediție a Galei LSRS, acesta fiind un prilej să ne amintim de tinerii excepționali a căror muncă a fost recunoscută în cele 9 ediții precedente. Desigur, un articol nu este suficient pentru a rememora cele 119 povești laureate în cadrul festiv al Galelor LSRS, dar este important să înțelegem de unde vin ele, ce le aduce împreună în competiție și mai ales care este cheia reușitei lor în mediul academic.

Istoria Premiilor pentru Excelență Academică contribuie la construirea unui model valoric în societatea românească, încadrându-l în coordonatelor celor 10 ani de existență și a celor 8 categorii de concurs. Gala LSRS reprezintă o cronologie a recunoașterii efortului susținut și a pasiunii unor tineri cu perspective deosebite, și își propune să reprezinte un stimulent pentru excelență, prin intermediul continuității sale.

 

GALA LSRS 2018

Laureatul ediției trecute la categoria studentul anului în America de Nord este exponentul uneia dintre valorile de bază pe care a fost sedimentat conceptul Premiilor LSRS – încrederea în cercetare și știință, în scopul dezvoltării societății. Lui Eduard Dumitrescu, din Târgoviște, i-a fost recunoscută contribuția din cadrul departamentului Chemistry and Biomolecular Science, de la Clarkson University, Potsdam, New York, unde acesta era doctorand în anul 4.

 

GALA LSRS 2017

„Lăsați lumea un pic mai bună decât ați găsit-o”, este ceea ce ne-a spus Ana Maria Dogaru, în 2017; câștigătoarea, care a adăugat pe lista realizărilor sale, premiul LSRS pentru studentul Erasmus al anului. Originară din Iași, pe atunci studentă în anul șase la UMF „Gr. T. Popa”, Iași, Anei i-a fost apreciată activitatea din cadrul programului de schimb efectuat la Université “Joseph Fourier” în Grenoble, Franța.

 

GALA LSRS 2016

Categoria Alte continente este cea care ne amintește cel mai mult că există tineri români deosebiți, care au avut curajul să-și urmeze visul în toate colțurile lumii. Pe Viorica Raluca Contu, anul 2016 a găsit-o în Japonia, acolo unde își absolvise cursurile de licență și master, cu o lucrare de cercetare despre boala Parkinson și unde era student doctorand la Universitatea Yamanashi, în cadrul departamentului de neurologie. O altă contribuție notabilă a buzoiencei era și poziția ei ca student cercetător susținut de Societatea Japoneză pentru Promovarea Științelor la Institutul Național de Neuroștiințe din Tokyo.

 

GALA LSRS 2015

LSRS își dorește să încurajeze creativitatea tinerilor români în orice domeniu, dar mai ales în arte, acolo unde provocările domeniului necesită o doză în plus de curaj pentru reușită. Câștigătoarea acestei categorii, la ediția din 2015, este Alecsandra Raluca Drăgoi, masterandă în Fotografie Documentară și Fotojurnalism, la prestigioasa Universitate Westminster din Londra. Originară din Iași, Alecsandra a reușit să îmbine pasiunea sa pentru fotografie și curiozitatea de a descoperi oameni și culturi noi, fapt ce a contribuit la parcursul său academic deosebit.

 

GALA LSRS 2014

Marele premiu este o recunoaștere cu adevărat specială, datorită oamenilor cărora le-a fost oferit în cei 10 ani de activitate ai LSRS. Ediția anului 2014 a laureat un student complex cu rezultate impresionante. Constănțeanca Sonia Cristina Coman era pe atunci student, asistent universitar și cercetător la Columbia University și totodată artist plastic, poet și dramaturg, a cărei piesă de teatru fusese deja pusă în scenă în Statele Unite și în Slovenia. Specialist în artă franceză și cunoscător al limbii și culturii japoneze, Sonia este dovada că pasiunea pentru ceea ce faci aduce excelență.

 

GALA LSRS 2013

Cu toate că LSRS este dedicat în principal studenților români din străinătate, Premiile pentru Excelență Academică au ca scop recunoașterea meritelor deosibite ale tinerilor români de pretutindeni, inclusiv la ei acasă, acolo unde nu ezită să facă performanță. Alexandru Călin este unul dintre acești tineri români, care a contribuit semnificativ la mediul academic din România, reușită ce i-a fost recunoscută în 2013 prin acordarea titlului de Studentul anului în România. La momentul decernării premiului, printre succesele medicinistului se numărau: experiență academică în Elveția și Italia, munca depusă în cadrul Centrului pentru Excelență în Neuroștiințe, în Grupul Român de Inițiativă în Neuroștiințe, conducerea echipei de studenți care se concentrează pe monitorizarea creierului în timpul comei, munca depusă în Copenhaga la Panum Institute of Neuroscience and Pharmacology, și în Boston, la Massachusetts General Hospital, și Harvard Medical School, președinția Scientific Organization of Medical Students, dar și coordonare proiectul interdisciplinar Basic Research Skills, cea mai complexă școală națională de cercetare pentru studenții din România.

 

GALA LSRS 2012

Mihai Leonard Cîrlănaru este Studentul anului în Europa – universitar, al Galei LSRS 2012, un tânăr student la Jacobs University Bremen, care își dorea să evidențieze valorile și inteligența românilor prin reușitele sale și, de asemenea, să contribuie la recunoașterea valorilor României. Activitatea sa, atât profesională, cât și extra-curriculară, a demonstrat că Mihai “nu a lăsat istoria să treacă pe lângă el”, așa cum fusese sfătuit de tatăl său.

 

GALA LSRS 2011

Radu Beleca este unul dintre studenții care duc mai departe potențialul românesc, fiind câștigătorul premiului Studentul anului în Europa – post-universitar, o distincție pe care a obținut-o în cadrul Galei LSRS 2011. Rădăuțeanul, absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca și al Universității Poitiers, unde a obținut Masteratul în Inginerie Electrică și Mecanica Fluidelor, era la vremea decernării premiului, doctorand în Inginerie Electronică și Calculatoare la Universitatea Brunel din Londra. Printre multiplele sale realizări se numărau premii, distincții și burse naționale și internaționale, publicarea a peste 30 de articole în jurnale și conferințe științifice din lumea întreagă și apartenența în prestigioase societăți științifice internaționale și în diverse comitete pentru inovație științifică și cooperare internațională.

 

 

GALA LSRS 2010

Gala LSRS aduce împreună tineri români care studiază la cele mai prestigioase universități din lume, iar prima ediție nu s-a abătut de la această regulă nescrisă. Câștigătorul categoriei Studentul anului în Europa,  Andrei Ilie, reprezenta România la Universitatea Oxford, unde era bursier Wellcome Trust, absolvent al unui Master în Neuroștiinte și doctorand în activitatea electrică a creierului în diferite afecțiuni neurologice ca epilepsia sau accidentul vascular cerebral. De asemenea, Andrei este și laureatul premiului ,,Cel mai tânăr cercetător român”, decernat în 2006.

 

Câștigătorii Premiilor pentru Excelență Academică sunt tineri români, care au în comun pasiunea pentru domeniile lor și pentru performanță. Ei vin de pe întreg cuprinsul țării, au interese și abilități diverse, dar cu toții reușesc să ne facă mândri și să ne motiveze.

 

Pentru a îndeplini misiunea Galei LSRS și a Premiilor pentru Excelență Academică, de a promova și răsplăti excelența românească în mediul academic, dar și de a cunoaște tinerii de excepție ai României, este nevoie de curajul acestora de a-și spune povestea în cadrul concursului celei de-a 10-a ediții – o ediție cu adevărat specială, prin prisma aniversării celor 10 ani de existență a LSRS, dar și datorită aniversării Centenarului României.

Vă invităm să fiți alături de noi marți, 8 ianuarie 2019, la Gala LSRS 2019, care va avea loc la Universitatea Politehnica din București. Confirmați-vă prezența mai jos:

Împreună, recunoaștem excelența și contribuim la succesele următorului centenar!