Castigatori 2015

 

Logo Gala LSRS 2015

Laureatii Concursului
Premiile LSRS pentru Excelenta Academica in Strainatate 2015

Categorii:

 

MARELE PREMIU – STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI DIN STRĂINĂTATE: Raluca Ada POPA

PopaRaluca

(Originară din Sibiu)

Teza mea de doctorat contribuie la protejarea datele confidenţiale sau private împotriva hacker-ilor şi a câştigat premiul Sprowls pentru cea mai bună teză în informatică de la MIT. Proiectul meu CryptDB este folosit de companii de renume precum Google (începând din 2013), SAP AG şi Lincoln Labs, iar proiectul meu, Mylar (dezvoltat şi publicat în 2013-2014), este folosit de spitalul Newton-Wellesley din Boston. Mylar şi CryptDB au apărut în presă (Forbes, Technology Review, Adevărul) şi au fost publicate la conferinţe de top din IT. În anul 2013-2014 am aplicat la poziţii de profesor universitar. După interviuri, mi s-au oferit posturi de profesoară la toate facultăţile de vârf din lume inclusiv MIT, Stanford, Berkeley, Harvard, Princeton, etc. Am decis să accept oferta de la Berkeley şi voi începe munca de profesoară acolo în 2015.

 

EUROPA UNIVERSITAR

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN EUROPA (nivel universitar): Sergiu ILIEV

IlievSergiuPetre

(Originar din Năvodari)

Primii ani din viața noastră sunt petrecuți fără a înțelege cu adevărat conceptul de “imposibil”, fiind astfel binecuvântați cu lipsa restricțiilor pe care acesta le impune. Pe parcursul acestor ani am dezvoltat o pasiune pentru zborul atmosferic și spațial. Când eram mic am văzut filmele „Star Wars” și am decis să lucrez pentru a aduce acele nave extraordinare la realitate și astfel să împing granița stabilită între domeniul posibilului și cel al fantasticului. În retrospectivă, alegerea domeniului de inginerie aerospațială ca profesie una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat. Acum sunt la începutul anului trei la Imperial College London, în Marea Britanie. Obiectivele mele pe termen lung sunt să devin pilot apoi astronaut în cadrul NASA sau ESA. Pe parcursul ultimilor ani am avut realizări notabile în această direcție, obținând o medie ”summa cum laude” precum și premii atât în domeniul meu de activitate cât și în domenii conexe. Toate acestea sunt detaliate în curriculum.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (Europa, nivel universitar): Isabela MANELICI

Manelici_Isabela-2

 (Originară din Galați)

Mă numesc Isabela Manelici, născută în Galați și sunt studentă cu bursă în anul I de doctorat în economie la Columbia University, în New York City. Mi-am terminat studiile universitare de licență și masterat în inginerie civilă la Ecole Polytechnique și Ecole Naționale des Ponts et Chaussees în Paris. Doi ani lucrați la Banca Mondială, în Washington DC, pe teme de infrastructură de transport, energie și telecomunicații, mi-au trezit interesul spre cercetare în economie. Munca directă cu ministere din Brazila și Coreea de Sud reprezintă pentru mine o sursă de inspirație pentru viitoarele proiecte de cercetare pe teme de dezvoltare durabilă și echitabilă. Pentru a înlesni tranziția spre mediul academic, am urmat pregătirea în economie și finanțe oferită de CEMFI, în Madrid, un centru de excelentă fondat și susținut de Banca Națională a Spaniei. Sunt recunoscătoarea LSRS pentru tot efortul depus în organizarea Galei LSRS, și nu numai.

Mai sus

 

EUROPA POST – UNIVERSITAR

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN EUROPA (nivel post-universitar): Alexandra-Maria BOCŞE

Bocse-Alexandra-Maria

(Originară din Oradea)

În prezent studiez la Universitatea Cambridge din Marea Britanie pentru un PhD in Politics and International Studies. Sunt membră a Trinity College, care îmi finanţează de altfel şi cercetarea doctorală.  Am  obţinut un MPhil în International Relations de la aceeaşi universitate în 2011. Cercetarea mea curentă se axează pe securitatea energetică Europeană. Interesele mele de cercetare vizează Guvernarea Globală şi Securitatea Energetică în Uniunea Europeană şi Europa de Est. În prezent sunt şi Coordonatorul Centrului pentru Studii Europene de la Universitatea Cambridge,  Cercetător Asociat la European Centre for Energy and Resource Security, King’s College London, Editor Asociat la Cambridge Review of International Affairs şi reprezentantul reales al studenţilor doctoranzi din cadrul Departmentului Politics and International Studies, Cambridge. La Cambridge predau Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, iar la King’s College London sunt lector al unui curs de Politică Energetică Globală. Am decis să aplic până la urmă din respect pentru persoana misterioasă care m-a nominalizat pentru acest premiu.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (Europa, nivel post-universitar): Monica ENESCU

EnescuMonica

(Originară din Craiova)

În prezent îmi finalizez doctoratul în Imagistică Medicală la Universitatea Oxford, unde lucrez în cercetarea spre combaterea cancerului. Fac parte dintr-o echipă multidisciplinară, în care ocup rolul inginerului. Proiectul la care lucrez are drept centru de interes studiile clinice ale noilor tratamente pentru cancer, care sunt supervizate cu ajutorul imagisticii. În cadrul proiectului, rolul meu este de a modela matematic tumorile și de a propune soluții software în scopul analizei optime a imaginilor. Am obținut un MSc in Biomedical Engineering de la aceeași universitate în 2011. Fiind pasionată de educație, pe langă doctorat, predau în cadrul cursurilor de Imagistică medicală, Metode numerice, și C++ ale Universității Oxford, și am îndrumat proiecte ale studenților din ani mai mici. Atunci când nu muncesc, îmi place să citesc, să vâslesc (am făcut parte din echipa de canotaj a colegiului Christ Church), sau să dezbat subiecte de actualitate.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (Europa, nivel post-universitar): Oana ŢIFREA-MARCIUSKA

TifreaMarciuskaOana

 (Originară din Toplița)

Sunt studentă doctorandă în Informatică (anul III) la Universitatea Oxford unde dezvolt metode noi de căutare pentru un grup de persoane, fiind sponsorizată de bursa Google. Studiez modul în care comunică oamenii, combinând teorii din științele sociale, economie și filozofie care sunt transpunse în limbaje ale inteligenței artificiale. Informatica este o pasiune deoarece pot rezolva probleme și aduce inovații în domenii foarte diverse, de la recunoașterea automată a umorului în texte, la crearea de jocuri pentru copiii care au probleme de înțelegere a textului.Am acumulat experiență atât ca cercetător cât și ca programator în 6 țări diferite – spirjinită de mai multe burse. Am creat “Oxford Women In Computer Science Society (OxWoCS)” o societate care sprijină și promovează femeile în informatică printr-o multitudine de activități. Inspirată de mentorii mei, promovez informatica și în România la fostul meu liceu și facultate.

 

Mai sus

 

AMERICA DE NORD UNIVERSITAR

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN AMERICA DE NORD (nivel universitar): Mădălina VLĂSCEANU

VlasceanuMadalina

(Originară din București)

La University of Rochester mi-a fost oferita o bursă integrală pentru toți cei 4 ani de studiu. Am absolvit Colegiul Național Mihai Viteazul în 2012. În acest an particip la un program de schimb de experiență în Londra, Marea Britanie, la University College London.

 

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (America de Nord, nivel universitar): Florin Bogdănel PRIBOI

PriboiFlorin(Originar din București)

Am fost, în 2013-2014, singurul român selectat pentru Hubert. H. Humphrey Fellowship Program și primul etnic rrom din istoria Programului. Acest program de excelență pentru profesioniști “mid-career” aparține Departamentului de Stat din Statele Unite ale Americii. Am organizat și am participat la 7 conferințe, și am publicat cartea “The Human Rights: Roma Political Representation”.

 

 

 

 

Mai sus

 

AMERICA DE NORD POST-UNIVERSITAR

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN AMERICA DE NORD (nivel post-universitar): Carla BARICZ

BariczCarla

(Originară din Suceava)

Am plecat în Statele Unite la vârsta de zece ani, copilărind în Connecticut și Florida, unde am terminat școala primară și liceul. După ce am câștigat marele premiu în concursul național de istorie (2004), am început studiile universitare la CaseWestern ReserveUniversity (Cleveland) în programul prestigios oferit cu sprijinul Cleveland Clinic. Aici am dobândit o bursă integrală la medicină. Pentru că pasiunea vieții mele este literatura, am aplicat pentru transfer după primul an. Am obținut licența în Limba și Literatura Engleză și în Literatura Comparată, la Columbia University (New York City), unde am avut o bursă integrală de merit. Am urmat studii post-universitare la YaleUniversity, (New Haven CT), unde am obținut masteratul și M.Phil-ul (Master in Philosophy) în Limba și Literatura Engleză și m-am specializat în Studii Renascentiste. În prezent, îmi compun teza de doctorat – “Playing Parts: Early Modern Two-Part and Sequel Plays,1490-1690” – la aceeași universitate.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (America de Nord, nivel post-universitar): Ana GĂINARU

GainaruAna

(Originară din București)

În această perioadă am publicat articole în cadrul unor conferinţe internaţionale, inclusiv două la cea mai prestigioasă conferinţă din domeniul HPC. În plus, anul trecut am fost invitată să fac parte dintr-un panel de experţi în cadrul aceleași conferinţe pentru a discuta direcţiile în care se îndreaptă situaţia erorilor în supercalculatoare. Pasiunea pentru HPC mi-a fost inspirată de către profesorii din cadrul Universității Politehnică din Bucuresti, cât timp am fost studentă, apoi asistentă. De atunci, am lucrat cu unele din cele mai puternice supercalculatoare din lume şi am început colaborări cu multe universităţi şi laboratoare de cercetare. Deşi interesul meu principal este cercetarea, rezultatele mele au avut impact și asupra industriei, fiind puse în producţie de către NCSA (National Center for Supercomputing Applications), soluțiile rezultate fiind folosite de sistemul Blue Waters pentru detecţia errorilor.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (America de Nord, nivel post-universitar): Ioana JOSAN-DRINCEANU

Josan-Drinceanu Ioana

(Originară din București)

De mică, am fost pasionată de spațiu şi cãlãtoriile interstelare. Deşi inițial m-am specializat în electronicã în Bucureşti şi apoi în Lausanne, nu am uitat niciodatã acest lucru şi, din 2012, studiez pentru obținerea doctoratului la MIT. Cercetarea mea se ocupã de coloniile spațiale şi, mai precis, de sistemele de suport ale vieții şi controlul resurselor acestora (apã, oxigen) într-o colonie, pentru a le face sã dureze cât mai mult. Astfel, astronauții pot explora destinații mai îndepãrtate în spațiu şi în final, sã colonizeze planeta Marte. Înainte de doctorat, mi-am folosit cunoştințele în electronicã şi pasiunea pentru spațiu în crearea proiectului meu de masterat: o placă electronicã pentru un experiment care a zburat în 2013 într-o rachetã supersonicã (un program al Agenției Spațiale Europene). Extracuricular, organizez programe pentru eliminiarea stresului şi sănãtate pentru rezidenții cãminului în care locuiesc.

Mai sus

 

ALTE CONTINENTE

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI PE ALTE CONTINENTE: Viorica Raluca CONTU

ContuVioricaRaluca

(Originară din Buzău)

Întotdeauna m-a atras orientul și misterul, motiv pentru care am decis să-mi părăsesc orașul natal Buzău pentru a-mi urma studiile superioare în Japonia. Am studiat științe farmaceutice la Universitatea Hiroshima, apoi am urmat un curs de master în științe medicinale la aceeași universitate. Proiectul meu de cercetare a fost despre cauzele bolii Parkinson, o boală neurodegenerativă pentru care încă nu se știe cauza concretă. Lucrând la proiectul meu, am realizat cât de puține cunoștințe are omenirea în materie de neuroștiințe. Bolile neurodegenerative sunt una dintre puținele categorii de boli pentru care încă nu există nici metode de prevenire, nici tratamente bine stabilite. Am simțit că trebuie să continui cercetarea în neuroștiințe, motiv pentru care am decis să urmez un curs de doctorat. În prezent, sunt student doctorand la Universitatea Yamanashi, departamentul de neurologie, și student cercetător susținut de Societatea Japoneză pentru Promovarea Științelor la Institutul Național de Neuroștiințe din Tokyo.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (alte continente): Andreea DUȚU

Dutu Andreea

(Originară din Buzău)

Am obținut titlul de doctor inginer în domeniul Construcții Civile la București. Doctorand fiind, după un stagiu de cercetare în Portugalia (9 luni), am participat cu multe emoții la prima mea conferință internațională unde am obținut premiul pentru cea mai bună prezentare a unui student. Acel moment mi-a deschis porțile către următorii mei pași în carieră. Astfel, după doctorat, am obținut burse post-doctorale în Turcia (2 luni), în Japonia (2,5 ani) și în China (1 lună), la universități de prestigiu, unde am cercetat diverse metode de reducerea riscului seismic asupra clădirilor. După o experiență internațională minunată, ce m-a îmbogățit atât profesional cât și spiritual, mi-am dat seama că pot face față cu succes multor provocări, de aceea am decis să accept provocarea cea mai mare, întoarcerea acasă, ca asistent universitar la Universitatea Tehnică de Construcții București, unde voi încerca să fiu de folos comunității inginerești din România.

Mai sus

 

ROMÂNIA

STUDENTUL ANULUI ÎN ROMÂNIA: Ionuţ Alexandru BUDIŞTEANU

BudistenauIonutAlexandru

(Originar din Râmnicu Vâlcea)

Mă consider un maker ce programează de 10 ani de zile şi sunt pasionat de realizarea unor diverse dispozitive electronice şi aplicații software care sa îi poată ajuta pe ceilalți. În prezent studiez informatică la Universitatea Bucureşti şi acum lucrez la un robot industrial, VisionBot, ce incearcă să ajute inginerii de electronică să transforme prototipurile lor în produse industriale. Îmi doresc să lansez proiectul www.VisionBot.net pe platforma Kickstarter. Întotdeauna am încercat să promovez Romania în străinătate prin munca pe care o desfaşor pe meleagurile natale. Sunt o fire competitivă şi doresc să reusesc să pun amprenta mea asupra lumii.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (România): Petronela BUIGA

BuigaPetronela

(Originară din Cluj-Napoca)

Fiecare dintre noi aspirăm spre un grad înalt de fericire pe care dorim să îl şi menținem. Odata cu începerea studiilor de Medicină Dentara (licența) la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi în paralel cele de Management (licența şi master) la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu am întalnit fericirea prin realizarea activităților plăcute mie. În tot acest timp m-am implicat în numeroase proiecte de voluntariat, am participat la 35 de conferințe naționale şi internaționale (obținând importante premii), am câstigat burse de cercetare atât la nivel european: Londra, Oxford, Strasbourg, Leeds cât şi în țară. Continuând să mă implic în variate activități sunt convinsă că voi reuşi să îmi mențin starea de fericire şi în viitor.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (România): Tiberiu POPESCU

PopescuTiberiu

(Originar din Constanţa)

Şansa mea a fost să cresc alături de oameni care insuflă excelenţă. Am început cu celule stem şi am ajuns la chirurgia robotică. Am învăţat de asemenea că arta în Medicina modernă rezidă în capacitatea de colaborare şi într-o viziune care „să provoace” viitorul. Alături de colegii mei de la UMF „Iuliu Haţieganu” am pus bazele S.A.R.U.S (Students’ Association of Robotic Urologic Surgery), o organizaţie unică în Europa prin parteneriatele şi activităţile întreprinse şi prin şansa oferită studenţilor de a lucra efectiv cu  robotul. Experienţa şi infuzia de inspiraţie pe care le-am dobândit în cadrul burselor câştigate în centre de referinţă (Milano, Strasbourg, Ioannina) au fost definitorii pentru a fi răsplătit cu o Bursă Ştiinţifică şi a alege Oncologia. Am preluat astfel activitatea Cercului Studenţesc de Oncologie şi Radioterapie din cadrul Institutului Oncologic, al cărui scop dedicat este motivarea şi dezvoltarea academică a studenţilor prin includerea lor în burse de cercetare. Nădăjduiesc să insuflu filozofia multidisciplinarităţii şi detaliilor, dar mai ales să transmit ceea ce am  primit, pentru a forma şi alţi deschizători de drumuri.

Mai sus

 

ERASMUS

STUDENTUL ROMÂN ERASMUS AL ANULUI: Antonela VIERIU

Antonela-Vieriu

(Originară din Iași)

Mă numesc Vieriu Antonela, sunt din Iaşi şi momentan sunt studentă în anul VI în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” tot din Iaşi. În anul universitar 2013-2014 am fost plecată cu mobilitatea Erasmus pentru toată durata anului academic la Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg (Germania). Anul Erasmus petrecut în Germania a fost o adevărată provocare, cel mai greu an universitar de până acum, dar şi cel mai frumos!

Mai sus

 

ARTE

PREMIUL SPECIAL ÎN ARTE: Alecsandra Raluca DRĂGOI

Alecsandra-Raluca-Dragoi

(Originară din Iași)

Am copilărit în orașul universitar, Iași, România, iar la momentul actual sunt de trei ani stabilită în Marea Britanie. Întotdeauna am avut curiozitatea să descopăr locuri noi și oameni din culturi diferite, astfel această mutare a fost benefică și provocatoare pentru proiecte pe care le-am avut. După ce am studiat trei ani Fotografia la Universitatea Portsmouth, absolvind acest an cu First Class Honours Degree, am decis să nu mă opresc și să avansez mai mult pe un subiect mai concis. Astfel, am aplicat pentru master la Universitatea Westminster din Londra, Fotografie Documentară și de Fotojurnalism unde am fost acceptată și premiată cu o bursă care îmi acoperă o parte din costurile taxei.

 

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (categoria Arte): Sabrina BERARIU

BerariuSabina

(Originară din București)

Sabina, 22 de ani, București, mândră să fiu româncă. De-a lungul călătoriei mele studențești am fost descrisă adeseori ca un spirit liber, vizionar, non-conformist, deschis mereu spre nou, înzestrat cu o curiozitate aparte și o imaginație nemărginită. Flerul meu artistic a fost mereu ancorat de un stil pragmatic și întreprinzător, demonstrând abilități de leadership și management. Venerez subtilitatea complementată în milioane de idei, viteza de implementare, libertatea de expresie și curajul. Trei ani de creativitate și dezvoltare personală la Universitatea de Arhitectură din Portsmouth, UK au fost încununați cu o distincție ca șef de promotie și RIBA Student Prize 2014 pentru calitatea designului architectural și a stilului grafic prezentat în cadrul Eldon Graduate Show 2014. Cu o dorință arzătoare de a-mi realiza propriul potențial lucrez în prezent pentru firma multi-națională de Arhitectură și Design Scott Brownrigg urmând să îmi continui studiile post-universitare la UCL.

Mai sus