Cum a fost

Pe 8 ianuarie 2010 se împlinea primul an de la momentul lansării Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Acest demers părea, cu un an în urmă, debutul unei călătorii cu incertitudini, obstacole și momente tensionate. Ne propuneam să construim o organizație independentă de orice partizanat politic, recunoscută şi sprijinită în mod public în România. Ne doream un ONG cu mii de membri și coordonat de voluntari prin intermediul tehnologiei moderne. Aspiram, mai ales, la o comunitate cu o identitate proprie, care să reunească studenţi şi absolvenţi români din întreaga lume.

 

La un an de la înființare, LSRS număra 2700 de membri și 20 de reprezentanțe în diverse țări și încheiase parteneriate cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Ministerul Educaţiei, Cercetării și Inovării, precum și un acord de suţinere și patronaj cu Senatul României.

 

Pentru a marca aceste rezultate și pentru a sărbători primul an de existență a Ligii, am proiectat organizarea unui eveniment dedicat promovării rezultatelor academice deosebite ale tinerilor români aflați la studii în străinătate, precum şi consolidării comunităţii emergente. Un eveniment de gală.

 

La Gala LSRS 2010 ne-am bucurat de prezența unor personalităţi de seamă ale spațiului public românesc, care și-au afirmat sprijinul pentru continuarea inițiativelor Ligii: Alteţa sa Regală, Principele Radu al României; Președintele Senatului României, domnul Mircea Geoană; Preşedintele Academiei Române, Acad. Ionel Haiduc; domnul Iulian Fota, Cosilier prezidenţial; domnul Cristian Adomniţei, Ministru al Educației; domnul Andrei Caramitru, Managing Partner McKinsey România; domnul Marian Staş, Preşedinte al Fundaţiei Codecs şi doamna Tincuţa Apăteanu (Baltag), Preşedinte al Fundaţiei Dinu Patriciu.

 

Tot cu acest prilej, peste 300 de participanţi, studenţi şi absolvenţi români, membri LSRS din peste 20 de ţări, au participat la Adunarea Generală a Ligii Studenţilor Români din Străinătate. În cadrul acestei reuniuni, am dezbătut primul Raport de Activitate al LSRS.