Cum a fost

Cu ocazia împlinirii a trei ani de activitate, Liga Studenţilor Români din Străinătate a organizat cea de-a treia ediţie a Galei Studenților Români din Străinătate, eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului în data de 6 ianuarie 2012.

Evenimentul a reprezentat un pas important în consolidarea comunității de studenți și absolvenți români din întreaga lume și s-a bucurat de prezenţa unor distinși invitaţi de onoare: Domnul Traian Băsescu, Președintele României, Domnul Vasile Blaga, Președintele Senatului României, Domnul Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe și Acad. Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române. La Gală au fost prezente și alte personalități marcante din domeniile academic, politic, diplomatic, economic, mediatic și al societății civile.

Gala a reunit peste 600 de participanți, studenți și absolvenți români și membri LSRS din peste 30 de țări. Participanții s-au bucurat în deschidere de un moment artistic deosebit. Tudor Andrei, absolvent al Academiei Regale de la Londra, și Dragoș Dumitriu, student al Academiei de Muzică de la Viena, au interpretat Balada pentru Vioară și Orchestră a lui Ciprian Porumbescu.

Cu prilejul Galei 2012 a fost lansat și „Programul România Jună 2030”. Această lucrare sintetizează concluziile Forumului România Jună, organizat cu sprijinul BNR între 12-14 august 2011 la București și prezintă, în premieră, o viziune a tinerilor de dezvoltare a României în orizontul de timp 2030.

Cel mai important moment al Galei a fost reprezentat de decernarea premiilor pentru studenţii români cu cele mai bune rezultate în plan academic şi extra-curricular pentru anul academic 2010-2011.

Aceștia au fost selectați de către un juriu format din următoarele personalități academice: Acad. Ionel Haiduc, Președintele Academiei Române, Prof. Dr. Raluca-Ioana van Staden, Prof. Univ. Dr. Anton Hadăr, Gabriel Ivan (Education and Science Projects Manager British Council), Monica Calotă (Director al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP), Katja Lasch (Director DAAD), Gabriela Drăgan (Director al Institutului European), Ambasadorul Liviu Bota (Preşedinte FUNDAŢIA Mării Negre) şi Fabien Flori (Ataşat în materie de cooperare universitară şi ştiinţifică în cadrul Ambasadei Franţei).

Câștigătorii celei de-a treia ediții a Galei Studenților Români din Străinătate au fost tineri cu rezultate excepționale: Marele Premiu a fost obținut de Alexandra Balahur-Dobrescu (Universidad Alicante, Spania), cercetător post-doctoral în domeniul procesării limbajului natural în cadrul unui Centru de cercetare al Comisiei Europene. Mihai Cârlănaru (Jacobs University Bremen) și Marian Iordache (Instituto Superior Tecnico din Lisabona, Portugalia, Universidad de Extremadura din Caceres, Spania) au fost desemnați Studenții Români ai Anului în Europa, la nivel de licență, respectiv la nivel post-universitar. Cei mai buni Studenți Români ai Anului din America de Nord la nivel de licență, respectiv la nivel post-universitar, au fost Dragoș Potîrniche (Princeton University) și Sabina Alistar (Stanford University). Ion Badea (Universitatea Politehnică din București) a obținut premiul Studentul Român ERASMUS al Anului, iar Alina Marcu a primit Premiul Special ERASMUS al Anului.  În premieră a fost decernat și premiul pentru Studentul Anului în România, obținut de Mihaela Aldea (Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Facultatea de Medicină Generală, din Cluj-Napoca).

Cea de-a treia ediție a Galei Studenţilor Români din Străinătate a înregistrat mai mult de 360 de apariţii media în presa din România şi de peste hotare. Dintre acestea, peste 290 au fost înregistrate în presa online, mai multe de 15 în presa scrisă (Jurnalul Naţional, Adevărul etc.), 25 la TV (Antena 1, Antena 3, TVR 1, TVR 2, B1TV, RTV, The Money Channel, PRO TV, Realitatea TV, DigiTV) şi 35 la radio (Radio ZU, Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi ş.a.).

Sponsorii acestei ediții au fost: Banca Transilvania, BRD Groupe Société Générale, CEC Bank, Omniasig, Romgaz, Kapsch, Vivani, British Council. Partenerii logistici au fost: Benetone, BitDefender, En Rose, Coca-Cola Hellenic, Hotel Ibis, Jidvei, Trends by Adina Buzatu.