Castigatori

Marele Premiu –  STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI DIN STRĂINĂTATE:  Sergiu Pașca (video)

Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienții cu autism, și am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare. După absolvire, am obținut bursa IBRO cu distincția Outstanding (oferită prin competiție internațională unui singur candidat) pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford
(iar ulterior bursa Morgridge). În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obținerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienți cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule și am identificat o substanță capabilă să le inverseze. Aceste rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Medicine și articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului. Impactul acestor descoperiri este reflectat și de obținerea Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroștiințe la Universitatea Stanford si prestigiosul premiu-grant internațional NARSAD.

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN EUROPA (nivel universitar): Alexandra Olteanu (video)

Mi‐a plăcut întotdeauna diversitatea: am mers în stagii şi la concursuri în străinătate, am lucrat ca programator la Microsoft, întâi in Canada, apoi în Statele Unite. Lucrul într‐o firmă mare m‐a ajutat să definesc direcția ulterioară de studiu, motiv pentru care am început un masterat în informatică la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, în Elveția. Cred cu tărie că tehnologia, aplicată în moduri inovative și într‐un cadru interdisciplinar, poate ajuta la rezolvarea celor mai grele probleme de astăzi. Recent am fost acceptată să îmi dezvolt lucrarea de masterat la Universitatea din Singapore, unde mă aflu acum. Aici îmi dau seama cu bucurie că, atât în industrie, cât și în mediul academic, românii sunt foarte bine văzuți pentru inteligența și pasiunea lor. În calitate de șefă de promoție și ambasador al bursei Google Anita Borg, păstrez cu mândrie dorința de a fi unul din exemple pozitive românești de pretutindeni.

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN EUROPA (nivel post-universitar): Gruia Bădescu 

Cum poți vindeca un oraș după traumă? Această întrebare mi-a definit atât traiectoria academică interdisciplinară dar și implicarea socială. Am cercetat problematica reconstrucției și felul în care spațiul urban relaționează cu socialul și politicul de la orașele germane după război la Sarajevo și Beirut, unde am studiat relația dintre reconstrucția arhitecturală și reconcilierea postconflict cu un grant National Geographic Society. Lucrez acum la un doctorat pe tema reconstrucției în cadrul grupului de cercetare Conflict in Cities de la Universitatea Cambridge. Dar mă interesează nu numai trauma provocată de război, ci și problematica orașului românesc, afectat de sistematizările comuniste şi haosul urbanistic din ultimii ani. Am revenit în România în 2009, mânat de dorința de a participa la o schimbare reală. Am lucrat la Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al centrului Bucureștiului, am creat un ONG pe dezvoltare locală, și m-am alăturat mediului ONG la campanii împotriva distrugerilor și dezvoltării haotice și absurde din orașele și satele țării. Cred în rolul nostru, al noilor generații, în a regândi România și cred cu tărie în legătura dintre lumea academică și transformările sociale.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ: Irina Armean

Sunt doctorandă la Universitatea din Cambridge în bioinformatică şi proteomică. Aici am avut norocul sa fiu acceptată într‐un colectiv excepțional, unde mi s‐a oferit ocazia sa îmi dezvolt propria idee de doctorat pe tema evaluării interacțiunilor între proteine. În acest mediu simt că doar cerul este limita. Pe lângă publicații și conferințe internaționale, seminariile ținute în calitate de asistent mă încarcă de fiecare dată cu un sentiment de bucurie și satisfacție. Pe plan extra‐curricular, activitățile întreprinse mi‐au fost recunoscute la nivel național în Anglia prin distincția Duke of Edinburgh Gold Award. Dorința de a fi un factor pozitiv în imaginea României m-a determinat sa conduc timp de un an comunitatea de români de la Cambridge, menținând o prezență culturală activă la evenimentele tematice locale. În acest timp am reușit să prezentăm cu succes cultura românească prin arta culinară, îmbrăcămintea tradițională și peisajele deosebite, fapt apreciat în mod deosebit de vizitatori.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ: Maria Secrier

Sunt doctorandă în bioinformatică la Laboratorul European de Biologie Moleculară, una dintre instituțiile de top în acest domeniu din Europa. Am plecat din micul meu orășel de provincie, Rădăuți, după terminarea liceului, din dorința de a studia o disciplină care, la acea vreme, nu exista încă în România, bioinformatica. Acest domeniu relativ nou este unul extrem de dinamic și m-a atras diversitatea aplicațiilor în domeniul biomedical. Deși nu fac experimente în laborator, ci lucrez doar pe computer, mă confrunt zi de zi cu probleme interesante de rezolvat, cum ar fi simularea unor procese biologice sau identificarea unor proteine cu rol important în anumite boli. Este un domeniu fascinant. Între algoritmi informatici, aplicații biologice și pasiunea mea pentru fotografie, vreau să îmi continui cariera în bioinformatică în mediul universitar și sper ca în viitor să am șansa să predau această disciplină noilor generații.

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN AMERICA DE NORD (nivel universitar): Horia Ștefan Mania 

Sunt student la universitatea Princeton, unde studiez matematica. Sistemul universitar din SUA permite studenților să aleagă ce cursuri vor să urmeze în fiecare semestru. Astfel, am fost capabil să mă înscriu direct în cursurile mai avansate de matematică și nu numai. Încă din primii doi ani de facultate am fost coleg cu studenți din anul patru, obținând note foarte bune. Acum, la început de an trei, am terminat cursurile de profil necesare pentru licență. Momentan urmez un curs de doctorat în analiză armonică/funcțională și învăț geometrie algebrică sub supravegherea unui profesor. În ultima vară am participat la program de cercetare la University of Minnesota. Experiența a fost un succes. Am demonstrat un caz particular al unei conjecturi prin introducerea anumitor obiecte combinatorice. Am menționat acest lucru și în CV, unde fac referire la articolul pe care l-am scris ca urmare a acestui program. Articolul meu a captat atenția câtorva profesori de la alte universități. Munca mea nu se rezumă doar la matematică. Mi-a făcut plăcere să învăț noțiuni importante din domenii ca informatica, economia, fizica, istoria sau psihologia. În timpul rămas la Princeton, îmi doresc să continui să studiez matematica la nivel de doctorat, putând astfel să lucrez cu succes în acest domeniu și după absolvirea studiilor.

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN AMERICA DE NORD (nivel post-universitar): Paul Bogdan (video)

Paul received his Ph.D. degree in Electrical and Computer Engineering from Carnegie Mellon University, Pittsburgh. He is a Post-Doctoral Fellow in the Electrical and Computer Engineering Department at Carnegie Mellon University. He was awarded the 2012 A.G. Jordan Award from the Electrical and Computer Engineering Department, Carnegie Mellon University for outstanding Ph.D. thesis and service, the 2012 Best Paper Award from the Networks-on-Chip Symposium (NOCS), the 2012 D.O. Pederson Best Paper Award from IEEE Transactions on Computer-Aided Design of Integrated Circuits and Systems, the 2012 Best Paper Award from the International Conference on Hardware/Software Codesign and System Synthesis (CODES+ISSS) and the 2009 Roberto Rocca Ph.D. Fellowship. His research interests include performance analysis and design methodologies for multicore systems, the theoretical foundations of cyber-physical systems, the modeling and analysis of bio-inspired computing, and the applications of statistical physics to biological systems and regenerative medicine.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ: Adrian Albert

Locurile copilăriei mele sunt orașul Iași și satul Bârnova, unde am trăit până la 19 ani. Anii școlii i-am petrecut la Liceul Dimitrie Cantemir din Iași, unde am învățat română, germană și fizică. În 2004, m-am mutat în Germania pentru studii universitare, unde am învățat în sfârșit și matematică și informatică la Jacobs University Bremen. Verile le-am petrecut în SUA, lucrând în cercetare la diverse instituții și întâlnind o mulțime de oameni noi. Printre cele mai frumoase amintiri din Germania se numără o excursie cu bicicletele prin Europa (Belgia, Germania, Olanda) cu studenți din toată Germania organizată de Fundația Konrad Adenauer, al cărei bursier am fost în ultimii doi ani petrecuți la Bremen; am retrăit astfel din spiritul olimpiadelor de fizică din liceu. În prezent, învăț statistică și economie la Stanford University din California și public lucrări de cercetare despre aplicații ale inteligenței artificiale și metodelor de învățare statistică în studiul consumului de energie.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ: Irina Calciu

Sunt studentă în Informatică la Brown University. Drumul care m-a adus aici nu a fost ușor, dar a fost pavat cu lecții importante despre perseverență și motivație. Am făcut multe stagii în industrie care m-au învățat pe ce aspecte tehnice să mă concentrez în timpul studiilor și care au mi-au oferit o direcție de cercetare foarte practică. Pe parcursul anilor am înțeles că partea tehnică este importantă, însă suportul și îndrumarea oamenilor care au parcurs același drum este esențială. Așa am decis să înființez Brown Computer Science without Borders, un grup de studenți care încearcă să ofere suport moral și lecții tehnice elevilor de liceu de la școlile publice din Providence.  Entuziasmul copiilor mă motivează imens să continui acest program, dar mă și inspiră în propria mea cercetare. Am înțeles că pentru a schimba lumea nu e nevoie de o descoperire imensă, ci de pași mici și siguri.

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI DE PE ALTE CONTINENTE: Călin Ciprian Andrei (video)

Sunt doctorand cu bursă guvernamentală chineză la China Academy of Art, la departamentul de caligrafie. Licența și masteratul le-am făcut la București, la Universitatea de Arte, secția grafică. Nu este prima oară când ajung în China cu bursă. În 2005 am câștigat o bursă de doi ani în China. Planul meu inițial era de a studia gravura chinezească în lemn, însă pe parcursul primului an (în care am făcut doar limbă chineză) am descoperit caligrafia. Am decis pe loc să-mi schimb domeniul de studiu, iar după terminarea celor doi ani de bursă și, până în 2011, am mai ajuns de două ori în China reprezentând România la concursul internațional de limbă chineză „Puntea limbii chineze”. A studia caligrafia este o provocare imensă, domeniul fiind prea puțin studiat de către occidentali. Cu excepția mea, domeniul nu a mai fost studiat nici de către români într-un mod riguros.

 STUDENTUL ANULUI ÎN ROMÂNIA: Alexandru Călin

Studiez medicina în București și am avut șansa extraordinară să-mi îmbogățesc experiența academică și în străinătate (Elveția, Italia). Mă preocupă în mod deosebit neuroștiințele. În 2008 am fost recrutat să lucrez la Centrul pentru Excelență în Neuroștiințe, în Grupul Român de Inițiativă în Neuroștiințe. În prezent, conduc echipa de studenți care se concentrează pe monitorizarea creierului în timpul comei. Având ocazia remarcabilă să mă dezvolt, am lucrat în Copenhaga la Panum Institute of Neuroscience and Pharmacology și în Boston la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School. Aceste experiențe deosebite mi-au modelat abilitățile, gândirea critică, spiritul de echipă și s-au concretizat cu premii și recunoaștere la nivel internațional. În 2009, am fost ales secretar științific al Scientific Organization of Medical Students iar, din 2012, președinte. Experiența de leadership mi-a permis să inițiez și să coordonez proiectul interdisciplinar Basic Research Skills, cea mai complexă școală națională de cercetare pentru studenți din România.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ: Luisa Georgiana Bâcă

Păstrez încă din copilărie entuziasmul jocului, efervescența momentului, dorința de a dărui, curajul și curiozitatea. Astăzi sunt studentă în anul șase la Facultatea de Medicină, sunt colaborator în laboratorul de cardiologie moleculară al profesorului Zoltán Arany de la Harvard Medical School din Boston, am absolvit cursuri de parașutism, de nouă ani cresc prin voluntariat în cadrul a trei organizații non-guvernamentale de excepție și de patru am onoarea extraordinară și puterea de a-mi reprezenta colegii la nivel local, național și internațional în lupta pentru îmbunătățirea educației medicale. În medicină mi-am găsit treptat pasiunea adevărată și, cu sprijinul continuu al universității mele și al unei burse din 2011 a Guvernului României, am avut oportunitatea unei experiențe academice valoroase atât în România, inclusiv în echipa de prelevare-transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, cât și la Universitatea din Florența și, pe parcursul a trei ani, în SUA la Universitățile Tufts și Harvard. Cred puternic în educație, bunăvoință, toleranță și în puterea tinerilor de a croi prezentul și viitorul. Cu sprijinul organizațiilor studențești din care fac parte, organizez evenimente științifice, am coordonat Congresul Național pentru Studenți și Tineri Medici 2011 și am inițiat și condus cel mai mare proiect național anual de educație medicală din România, Zilele Educației Medicale. În acest an sunt directorul internațional al departamentului de Educație Medicală al IFMSA.

STUDENTUL ROMÂN ERASMUS AL ANULUI: Andrei Panaiotu

Mereu mi-a plăcut să îmi depășesc limitele și să descopăr. Acest caracter m-a ghidat prima dată pe munte și în alegerea facultății, iar odată cu stagiul Erasmus mi-am învins “frica” de bicicletă. În facultate m-am orientat rapid spre grupurile științifice, îmbinând utilul cu plăcutul, și astfel am fost implicat în proiecte de cercetare diverse, am putut prezenta rezultatele la conferințe internaționale și chiar să public un articol. Caracterul organizatoric mi l-am dezvoltat ca președinte al Bucharest Student Chapter, încercând să aduc un sprijin facultății, dar mai ales studenților. Pe lângă activități profesionale, sunt implicat și în proiecte umanitare, participând la reparația complexului de adăpost și reintegrare socială a copiilor abandonați Valea Plopului, Prahova, la organizat donații și la acompanierea instrumentală (chitară) a corului de colinde în cadrul concertului caritabil organizat de Compania „Dan Puric”. Pe partea civică, sunt un membru și în asociațiile care se ocupă cu promovarea transportului alternativ.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ: Andreea Șerban

Mai sus, mai aproape, mai eu…Probabil aceasta ar fi cea mai scurtă și totuși cuprinzătoare dintre toate caracterizările pe care mi le-aș putea face. Nu văd limite pentru că simt prea stringent pericolul să mi le însușesc și să mă identific mai apoi cu ele. Știu că pot să schimb și nu văd ce m-ar putea împiedica să o fac. Am șansa de a construi în domeniul pe care îl iubesc, medicina, și bucuria de a munci motivată de o dorință puternică de a face diferența. Am absolvit un Master I în Genetică la Universitatea René Descartes, Sorbonne Paris Cité, unde am urmat și formări de nivel masteral în domeniul Imunologiei si în cel al Biostatisticii. Am fost stagiar în domeniul cancerologiei la Universitatea Semmelweiss, voluntar în Liga Națională Împotriva Cancerului din Paris și asistent cercetare în Laboratorul INSERM U781 în domeniul geneticii și epigeneticii maladiilor metabolice și neurosenzoriale.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ: Paula Oneț

Sunt proaspătă masterandă în București, la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), specializarea Spectacol, Multimedia, Societate (SMS). Ca absolventă a facultății de Teatru și Televiziune, secția Cinematografie, Fotografie, Media din Cluj-Napoca, sunt în permanentă căutare de noi direcții, oameni, locuri care să-mi stimuleze gândirea creativă. Sunt un om al întâlnirilor, al zborurilor, al frumosului și al artei.

 

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ: Oana Pascu (video)

„Fiecare mare vis începe cu un visător. Amintește-ți mereu că ai în tine puterea, răbdarea și pasiunea pentru a atinge cele mai înalte culmi și a schimba lumea”. Mă numesc Oana, am 23 de ani și sunt o visătoare. Cred cu tărie în faptul că pasiunea este ceea ce ne duce departe. Pentru mine pasiune înseamnă AIESEC, turism și călătorii, limbi străine și culturi. Sunt o persoană creativă, iubesc noul și apreciez autenticitatea. Am ales să îmi trăiesc ultimii învăluiți de spontaneitate: am locuit în 4 țări, am călătorit în alte 19, am cunoscut oameni de pe 5 continente, am învățat 5 limbi străine și mi-am hrănit pasiunile. Pentru mine lumea este acum cât o nucă. Cred în puterea generației mele și îmi dedic fiecare zi dezvoltării ei. Cred că noi avem puterea, răbdarea și pasiunea pentru a atinge cele mai înalte culmi și a schimba lumea.

PREMIUL SPECIAL ÎN ARTE: Maria Nițulescu (video)

Arta pentru mine a fost mereu o pasiune, la vârsta de trei ani am fost înscrisă la Clubul de Pictură „Cromo”,  condus de către profesoara Elena Stoica. Metodele de dezvoltare a creativității, folosite de domnia sa m-au ajutat sa evoluez armonios pe plan artistic. Am avut nenumărate satisfacții! Cel mai important rezultat a fost în Japonia, la vârsta de opt ani, “Marele premiu ” din 64.000 de lucrări din toată lumea, oferit de Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei. Mi-am continuat studiile în domeniul artistic, am terminat Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, sub îndrumarea marelui artist Iuri Isar. În 2011, am absolvit în București, Universitatea Națională de Arte Plastice. Tot în anul 2011, am studiat în cadrul programului Erasmus la Accademia di Belle Arti, Milano. Momentan, sunt în anul  II la master  în Comunicare Creativă pentru Patrimoniul Cultural, Aplicații Digitale, la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ: Raymond Cinpoeșu

Mă consider o persoană modestă, destul de timidă și cu mult bun simț. Mă adaptez  ușor la situația și la persoana cu care interacționez. Îmi place să socializez, dar prietenii adevărați îi pot număra pe degete. Mă ghidez după motto-ul „Totul sau nimic” tocmai pentru că nu îmi place calea de mijloc. Când am un scop, fac tot ce îmi stă în putință ca să îl ating, indiferent de ce anume implică lucrul respectiv. Voința, ambiția și plăcerea de a studia muzica, de a cânta la acest minunat instrument (oboi), au fost tot ce am avut pentru a trece cu bine peste diferite obstacole.

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ: Vlad Crosman (video)
Sunt dublu-licențiat în canto clasic şi regie de operă, la Academia de Muzică Gheroghe Dima din Cluj – Napoca. Pasiunea pentru muzica barocă şi pentru artă la un nivel înalt m-au îndemnat ca, în aprilie 2011, să încerc să trec audițiile pentru Centre de musique baroque de Versailles. Și am reușit. În România mi-am lăsat doar…dorurile. Așa că, de un an și câteva luni, de când ma aflu la Versailles, îmi cânt viața de barocker și sunt tare fericit că, alături de colegii mei din ansamblu, am o bogată activitate artistică. Sunt mândru că muzica de la Curtea Regelui Soare  are și un român în rândul ambasadorilor ei. Încântam lumea în stagiunea de la Capela Regală Versailles, sau în multe alte producții la Opera din Versailles, Paris, Metz, Massy, Avignon sau…Beijing. Învățăm și dăruim. Visez ca, într-o zi, Ateneul Român să vibreze de sunetul și energia Centrului de muzică barocă de la Versailles. Și de ce nu…cât mai multe săli și oameni!