Castigatori

Marele Premiu –  STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI DIN STRĂINĂTATE:  Sonia Cristina COMAN [Mesaj video]

Coman Sonia

Ca student, asistent universitar și cercetător la Columbia University, împleteşte domeniu creativ-artistic cu cel academic si de cercetare. Se specializează în artă franceză, iar cunoştintele de limbă si cultură japoneză îi permit să contribuie la crearea si dezvoltarea unui nou sub-domeniu în istoria artelor, la intersecţia dintre arta occidentală şi cea est-asiatcă. Ca artist plastic, poet și dramaturg, a avut numeroase expoziții personale și de grup, a publicat în reviste de specialitate pe plan internațional, iar una dintre piesele sale de teatru a fost pusă în scenă în Statele Unite și în Slovenia. Poeziile sale au primit importante distincţii atât in Japonia cât şi în alte tări.

„Poeziile mele haiku, tanka și renku au primit importante distincții atât în Japonia, cât și în alte țări. Ca student, asistent universitar și cercetător la Columbia University, specializarea mea în artă franceză și cunoștințele mele de limbă și cultură japoneză îmi permit să contribui la crearea și dezvoltarea unui nou sub-domeniu în disciplina istoriei artelor, la intersecția dintre arta occidentală și cea est-asiatică.” (Oraș de proveniență: Constanța)

 

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN EUROPA (nivel universitar): Diana DANCIU

Danciu Diana

Este masterandă în domeniul bio-științelor la Universitatea Cambridge, fiind interesată de modelarea matematică și computațională a sistemelor biologice. În 2013 a lucrat la un proiect de cercetare la Institutul de Bioinformatică Cambridge, făcând parte din grupul de Genomică Statistică. Descoperirile făcute în aceste direcții vor avea un impact major în medicină și farmaceutică.

„Aspirațiile de cercetare se datorează nu doar orientării mele naturale către aceste domenii, dar și dorinței de a ajuta oamenii, fiind conștientă că descoperirile pe aceste direcții vor avea un impact important atât în medicină, cât și în farmaceutică.”(Oraș de proveniență: Craiova)

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (Europa, nivel universitar): Michael Bogdan MĂRGINEANU

Margineanu Michael

Îmi urmez pasiunea în domeniul biologiei celulare, care în acest an a produs trei laureați ai Premiului Nobel pentru Medicină și Fiziologie și care continuă să ne uimească aproape zi de zi cu câte o nouă descoperire menită să completeze puzzle-ul extraordinar de complex al celulei. Am 22 ani și am studiat biochimie și biologie celulară la Jacobs University Bremen; din această toamnă, am început studiile de Master în biologie celulară la King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) din Arabia Saudită, o universitate unică sub multe aspecte. În prezent, sunt singurul student român în acest campus de la Marea Roșie și mă bucur să îmi reprezint țara în această parte a lumii, alături de alte peste 60 de naționalități. Avându-l ca model pe domnul Dr. George Palade, îmi doresc să continui acest drum de explorare în interiorul fascinant al celulei, având convingerea că în viitorul apropiat vom fi capabili să descifrăm noi secrete ale acesteia, care ne pot ajuta nu numai în conceperea unor noi strategii terapeutice, dar și în dezvoltarea unor noi tehnologii în alte domenii de interes. (Oraș de proveniență: Timișoara)

 

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN EUROPA (nivel post-universitar): Mircea CIMPOI

Cimpoi Mircea

Este doctorand în inginerie la Universitatea din Oxford în cadrul Visual Geometry Group, unde lucrează la clasificarea şi descrierea texturilor în limbaj natural. A acumulat experienţă ca programator la Centrul Microsoft din Serbia, fiind recompensat cu Microsoft Gold Star Award și două premii Microsoft Patent Award pentru contribuţia sa la recunoaşterea textului tipărit pe dispozitive mobile. Consideră că tehnologia este un factor cheie în rezolvarea problemelor actuale.

„Dincolo de pasiune, consider tehnologia un factor cheie în rezolvarea problemelor actuale. (…) Rezultatele obținute, dincolo de promovarea imaginii României, mă obligă să nu fiu numai un exemplu, ci să mă implic activ în formarea și sprijinirea altor exemple.” (Oraș de proveniență: Târgu Mureș)

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (Europa, nivel post-universitar): Olga GHERBOVEȚ

Gherbovet Olga

Cu câțiva ani în urmă, întrebându-mă care e meseria pe care mi-aș dori să o îmbrățișez, ezitam între studiile de medicină și cele de chimie. La acea etapă din viața mea, un eveniment tragic m-a făcut sa înțeleg că medicii sunt deseori neputincioși în fața unor boli, cum ar fi cancerul, din cauza lipsei medicamentelor potrivite. Astfel, am ales sa fac chimie, cu speranța că cunoștințele acumulate mi-ar permite să contribui cu o « cărămidă » la « fortăreața anti-cancer ». Iată de ce am profitat de posibilitatea de a-mi continua studiile în una din Școlile franceze de ingineri, cu renume în domeniul chimiei organice și farmaceutice. Interesul meu pentru domeniul cancerului a determinat și alegerea subiectului de doctorat și, în pofida obstacolelor, cred că motivația, dorința de a mă depăși, dar și sprijinul celor dragi m-au ajutat mult și mă vor ajuta în continuare. (Oraș de proveniență: Chișinău)

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (Europa, nivel post-universitar): Alexandra GRIGORE

Grigore Alexandra

Deoarece întotdeauna mi-a plăcut sa învăț cât mai multe lucruri din domenii variate, am urmat în același timp cursurile Universității Politehnice și Academiei de Studii Economice din București. În timpul facultății, am lucrat la multe proiecte de cercetare, ale căror rezultate mi‑au facilitat obținerea unei burse pentru masterat în Germania. Am terminat masteratul cu notă maximă, câștigând premiul DAAD pentru cel mai bun student internațional din universitate. Anul trecut am obținut prestigioasa bursă pentru doctorat a fundației Bill and Melinda Gates pentru Universitatea din Cambridge (50 admiși din 4500 candidați). Proiectul meu de doctorat se axează pe construirea unui aparat RMN (rezonanță magnetică nucleară) portabil pentru detectarea bacteriilor patogene în mediile cu resurse limitate. În același timp, împreună cu o echipă am înființat o companie cu specific social (www.simprints.com), având ca scop dezvoltarea unui dispozitiv de scanare a amprentelor pentru monitorizarea pacienților în țările în curs de dezvoltare. (Oraș de proveniență: Constanța)

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN AMERICA DE NORD (nivel universitar): Luca Victor ILIEȘIU [Mesaj video]

Iliesiu Luca

Studiază Fizică la Universitatea Princeton, unde se concentrează pe cosmologie și lucrează în cercetare teoretică, analizând modele pentru condițiile primordiale din universul nostru.În 2010 a obținut locul întâi la Concursul de Aeronautică Fundamentală NASA, medalia de aur la Olimpiada Internațională de Fizică 2011 din Tailanda, precum și alte numeroase premii și distincții naționale și internaționale.

„În timpul cercetării mele, am fost susținut de românii extraordinari din străinătate, care m-au inspirat prin munca lor formidabilă de cercetare. Așadar, mi-am stabilit un obiectiv – mi-aș dori să pot să reunesc această comunitate într-un institut de studii avansate în România.” (Oraș de proveniență: București)

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (America de Nord, nivel universitar): Ioana Alexandra ZELKO

Zelko IoanaPasiunea mea pentru fizică a început în atelierul de construcţii al tatălui meu. La şcoală, curiozitatea şi spiritul de competiţie m-au împins să particip la olimpiade. În următorii ani, pasiunea mea a crescut, împreună cu capacitatea de muncă şi cunoștințele acumulate, şi, prin acestea, am ajuns să reprezint cu succes România la olimpiada internaţională de fizică, la olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică, precum şi la alte concursuri internaţionale. Acestea mi-au dat şansa să călătoresc şi să ajung să cunosc şi să apreciez foarte mult comunitatea ştiinţifică internaţională, ceea ce m-a determinat să îmi urmez studiile în fizică la Massachusetts Institute of Technology (MIT). La MIT mi-am descoperit pasiunea şi mi-am canalizat toate resursele spre cercetare şi predare. Lucrând ca asistent de laborator şi ca tutore, am înţeles cât de importantă este transmiterea corespunzătoare a informaţiei prin educaţie celor din jur. În prima vacanţă de vară, am lucrat la simulatorul de zbor de la Tecnológico de Monterrey din Queretaro, Mexic, unde am învăţat multe lucruri despre electronică şi am avut prima experienţă majoră cu lucrul experimental, ceea ce pentru mine a fost un vis împlinit. La MIT, m-am alăturat proiectului Omniscope, un telescop prototip, care funcţionează prin interferometrie între o matrice de antene şi al cărui scop final este crearea unei hărţi în 3D a  universului şi descoperirea de noi informaţii despre materia şi energia întunecată. Am avut onoarea să fiu responsabilă de crearea sistemului digital care procesează şi salvează datele în timp real de la 64 de antene dublu polarizate. După un an şi jumătate de lucru, am terminat acest sistem şi, împreună cu întreg laboratorul, am plecat într-o expediţie de două săptămâni, unde am asamblat telescopul şi am colectat date; sistemul digital s-a dovedit perfect şi analiza datelor va duce la publicarea a două articole. În acest timp, am fost implicată în comunitatea românilor din Boston. În ultimii doi ani şi jumătate, am servit ca trezorier pentru Romanian Student Association de la MIT. Mă pasionează foarte mult activităţile sportive în aer liber, precum alergatul și schiatul. În prezent, sunt în anul patru şi mă pregătesc pentru doctorat, în cadrul căruia plănuiesc să continui studiul şi cercetarea în fizică. (Oraș de proveniență: București)

 

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI ÎN AMERICA DE NORD (nivel post-universitar): Ioana LITERAT [Mesaj video]

Literat Ioana

A plecat din țară la 17 ani ca reprezentanta României la United World College în Canada, apoi a primit o altă bursă de studii la Middlebury College în Statele Unite unde a absolvit cu „summa cum laudae” în film și media. Aici a obținut premiul David Goldman pentru excelență academică. În prezent este doctorand în anul 4 la University of Sounthern California, unde studiază modele pedagogice participative și forme de colaborare artistică online. (Oraș de proveniență: Timișoara)

 

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (America de Nord, nivel post-universitar): Imola ZIGONEANU

Zigoneanu Imola

Sunt postdoctorandă realizată profesional şi personal, care se specializează în SUA la o universitate de top internațional. Experiența mea vastă cuprinde cunoștințe în domeniul științelor exacte și medicale, având o poziție unică în domeniul cercetării cu aplicabilitate medicală. Cercetarea mea se bazează pe inventarea bio-senzorilor care permit măsurarea activității într-o singură celulă, a enzimelor stimulate anormal în diferite tipuri de cancer. Utilizez deja acești bio-senzori pentru analiza tumorilor recoltate de la pacienți, rezultatele obținute contribuind la dezvoltarea unor terapii individualizate. Importanța acestei cercetări este recunoscută de Institutul Național de Sănătate din SUA, care a acordat un scor excelent grantului meu. De asemenea, realizările mele profesionale la nivel internațional au fost recunoscute în SUA prin acordarea rezidenței permanente datorită „abilităților mele inovative excepționale, având un grad de expertiză mult superior celor care lucrează în domeniul meu, rezultatele cercetării mele aducând beneficii deosebite la nivel național.” (Oraș de proveniență: Cluj-Napoca)

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (America de Nord, nivel post-universitar): Lucian ZIGONEANU

Zigoneanu Lucian

Sunt în prezent postdoctorand la Duke University din SUA, o universitate ce se plasează constant în topul celor mai bune colegii din lume. Domeniul meu de cercetare se remarcă prin faptul ca este interdisciplinar și oferă o soluție complet nouă și extrem de atractivă pentru dezvoltarea de noi materiale. În nișa de cercetare specifică laboratorului nostru (meta-materiale acustice cu proprietăți imposibil de obținut în materialele convenționale), am obținut rezultate remarcabile, publicate în jurnale extrem de apreciate de către cercetători. Un alt subiect de cercetare în care sunt implicat studiază fizica Pământului, mai precis influența fulgerelor asupra atmosferei înalte a planetei. Vara trecută am obținut primele înregistrări video de mare viteză, din locații multiple, ale unor astfel de fenomene. Finanțarea proiectelor de această natură este extrem de bună, aceasta subliniind încă o dată calitatea muncii noastre. În timpul liber, sunt membru activ al comunității românești din zonă. (Oraș de proveniență: Curtea de Argeș)

 

STUDENTUL ROMÂN AL ANULUI DE PE ALTE CONTINENTE: Marius WAMSIEDEL [Mesaj video]

Wamsiedel Marius

A studiat la instituţii academice prestigioase pe trei continente. Căutând să îmbine excelența academică cu implicarea socială, a realizat cercetări inovatoare despre incluziunea minorității rrome și reproducerea inter-generațională a inegalității etnice. De curând, a obținut premiul pentru cea mai bună lucrare la Conferința internațională „Practici și structuri informale în Europa de Est și Asia Centrală” (Friburg, Elveția).  În prezent își desăvârșește pregătirea printr-un doctorat în Sociologie la University of Hong Kong

„Am studiat pe trei continente, la instituții de învățământ superior prestigioase. Am fost stagiar la Camera Reprezentanților din Arizona. Când am absolvit facultatea, am considerat înțelept din partea mea să mă întorc în țară. Simțeam nevoia să dau ceva înapoi societății din care provin și să contribui, pe măsura posibilităților, la schimbarea pe care o doream. Căutând să îmbin excelența academică și implicarea socială, am realizat cercetări inovatoare despre incluziunea minorității rome și reproducerea inter-generațională a inegalității etnice.” (Oraș de proveniență: Buzău)

 

STUDENTUL ANULUI ÎN ROMÂNIA: Sorina LUPU

Lupu Sorina

Este din București și este îndrăgostită de tehnologiile spațiale. A participat la vârsta de 15 ani la un concurs organizat la U.S. Space & Rocket Center, din statul Alabama, SUA, de unde s-a întors cu două premii. A obținut mai multe premii la NASA, precum și la alte proiecte internaționale, iar – de curând – a reprezentat România la Congresul Internațional de Astronautică, unde a câștigat un premiu important. In prezent este în anul 3 de studiu la Facultatea de Electronică din cadrul Universității de Politehnică din București

„Mă caracterizează cuvintele spuse de Albert Einstein: nu am vreun talent special, dar sunt extraordinar de curios.” (Oraș de proveniență: București)

 

STUDENTUL ROMÂN ERASMUS AL ANULUI: Andra-Maria BUTA

Buta Andra

Andra-Maria Buta este din Suceava și a beneficiat, în anul universitar precedent, de o bursă Erasmus în Franța, la Institut Régional du Travail Social Poitou Charentes Poitiers. Încrezătoare în puterea de schimbare a oamenilor, a vrut să fie ea însăși un exemplu, motiv pentru care a fost voluntar timp de 4 ani în cadrul Asociației „Salvați copiii.” Cu un caracter echilibrat și determinare, Andra încă încearcă să își găsească locul și rolul în lume prin contribuția activă la dezvoltarea societății.

„Cred în oameni, în puterea lor de a schimba lumea. Cred în bun-simț, în principiile morale universale, în legile naturii atât de simplu, dar de logic construite. Cred în firesc. Tind spre echilibru, acel echilibru absolut care produce vidul, vidul care duce spre infinit. Încă încerc să îmi găsesc locul în acest imens puzzle al lumii, să-mi determin rolul și să-mi aduc contribuția în societate.” (Oraș de proveniență: Suceava)

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (categoria ERASMUS): Silvia BURCIU

Burciu Silvia

Prima interacţiune cu lumea am avut-o pe data de 10 august 1991. Încă de atunci, am fost o persoană încrezătoare şi optimistă. Cred cu tărie că orice om poate schimba lumea dacă îşi propune. Din fiecare experienţă prin care am trecut în perioada în care am făcut voluntariat, mi-am dat seama că trebuie să fiu motivată şi pasionată de ceea ce fac. Fiind membru AIESEC Bucureşti, mi-am dat seama că experienţele internaţionale îţi provoacă modul de a gândi, valorile şi până la urma parcursul în viaţă. Astfel, am ajuns participant Erasmus în Portugalia şi masterand la Copenhagen Business School, Danemarca. Fiecare provocare, fiecare zi în care observam diferenţele dintre un liceu foarte bun şi facultăţile din Bucureşti, fiecare oră într-un mediu internaţional m-a făcut să îmi doresc cu ardoare ca în următorii 20 de ani să schimb sistemul educaţional din România. (Oraș de proveniență: București)

PREMIUL SPECIAL din partea ANPCDEFP (categoria ERASMUS):  Ana-Maria VÎJDEA

Vijdea AnaAm studiat Cinematografie, Fotografie și Media în cadrul Facultății de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai. În urma participării la un masterclass de film documentar din cadrul Astra Film Festival și a elaborării unui proiect de film sub coordonarea regizorului Andrei Ujică, interesul meu pentru zona non-ficționalului s-a accentuat. De-a lungul anilor de studiu am participat la diferite programe de training, cel mai recent fiind Aristoteles Workshop. Filmul realizat a fost selectat de diferite festivaluri naționale și internaționale precum IDFA, East Silver Market, One World, BIEFF. În 2012 am aplicat pentru o bursă de studii Erasmus, în Turcia. În urma programului de mobilitate am realizat două filme documentare, unul dintre ele aflat în prezent în post-producție. (Oraș de proveniență: Cluj-Napoca)

 

PREMIUL SPECIAL ÎN ARTE: Sînziana MIRCEA

Mircea Sinziana

Ca pianistă a concertat atât ca solistă cât și în formații pe scenele din România, SUA, Japonia, Austria etc. A fost cea mai tânără persoană inclusă în lista muzicienilor români difuzați de către BBC Radio 3 și radiourile naționale din UE cu ocazia Zilei Naționale a României. A absolvit liceul de Muzica George Enescu din Bucuresti. A studiat pianul la cea mai mare universitate de muzică din Europa: prestigioasa Scoală de Muzică și Dans din Köln, unde a fost singurul student care în anul doi a obținut media maximă la toate examenele. În prezent se află la Guildhall School of Music London ca studentă Erasmus.

„Am 21 de ani şi mă consider un om norocos, având şansa de a transforma pasiunea vieţii mele în profesie. Ca  pianist, am avut  privilegiul de a concerta atât ca solistă, cât şi în formaţii camerale alături de mari muzicieni precum Alexandru Tomescu, pe scene din România (Ateneul Român), SUA, Japonia, Austria etc. Cea mai recentă apariţie cu orchestra a avut loc in 2013 la Tokyo Metropolitan Theatre, în faţa a 2000 de spectatori, ca urmare a turneului efectuat în Japonia în 2012.” (Oraș de proveniență: București)

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (categoria Arte): Axia MARINESCU

Marinescu AxiaÎn 2013, am absolvit  concomitent ciclul de Master în pian la Conservatorul Regal de muzică din Bruxelles şi licenţă în filosofie la Universitatea Sorbona din Paris, ambele cu distincția Magna cum laude.  Tot în 2013, am avut onoarea de a fi primul artist român invitat de către Statul Francez să concerteze în cadrul ceremoniei  decernării  prestigioasei distincții „Legiunea de onoare,” la Paris. Bucuria a fost imensă ! Cred cu tărie că un artist adevărat trebuie să fie o personalitate completă. Povestea mea începe la vârsta de 5 ani, când am luat primele lecții de pian. Am debutat la 11 ani cu orchestra Radiodifuziunii române, iar la 17 ani pe scena Ateneului român. După numeroase premii la olimpiadele de muzică și concursuri internaționale, mi-am continuat drumul, având şansa de a studia cu mari pianiști ai lumii la Conservator, atât în Paris, cât și în Bruxelles. Filosofia mă inspiră și îmi hrănește sufletul; am publicat mai multe articole, în special în magazine premiate de fundația Templeton din SUA. Ca studentă în Paris, m-am implicat atât la nivel civic cât și artistic în promovarea valorilor românești și cred profund că tinerii au resursele necesare pentru a oferi lumii o schimbare către bine și frumos. (Oraș de proveniență: București)

MENŢIUNE SPECIALĂ PENTRU EXCELENŢĂ (categoria Arte): Ioana JUCAN

Jucan IoanaSunt doctorandă în Teatru şi Performance Studies şi masterandă în Filosofie la Brown University în SUA. Proiectul meu doctoral îmbină teatrul și filosofia, contribuind la eforturile de creare a unui nou domeniu interdisciplinar numitPerformance Philosophy. Sunt membră a asociaţiei internaţionale Performance Philosophy, precum şi lideră a grupului Performance and Philosophy la Brown. Dintre publicaţiile recente, menţionez: „Performance in Late Capitalist Times” (în volumul Adorno and Performance) şi “Cosmology of Worlds Apart” (în Nerve Lantern). Activitatea mea artistică, complementară cercetării teoretice, împletește regia cu scrierea dramatică şi performance. Sunt membră fondatoare şi regizor artistic al trupeiListening LabOratory. Am lucrat ca dramaturg cu New York City Players (spectacolul Vision Disturbance). Spectacolele mele s-au jucat la Granoff Center for Creative Arts (Providence, SUA), Watermill Center(New York, SUA), Academia de Teatru din Helsinki, Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, Schaufenster Theater (Halle, Germania), precum şi în alte spații.