Juriu 2017

Juriul Premiilor LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate – 2016

Ionel Valentin Vlad. Acad. Prof. Dr. Ionel Valentin Vlad, inginer electronist şi doctor inginer, s-a născut pe 22 septembrie 1943 şi este membru titular al Academiei Române din anul 2009.În prezent, Ionel Valentin Vlad este Președintele Academiei Române. El este cercetător ştiinţific I la Institul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, dar şi profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti. A absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti, în 1966. A susţinut cursuri şi conferinţe la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Fizică/ Şcoala Doctorală de Fizică), Stanford University (USA), Imperial College (Londra), Max-Planck Inst. f. Quantenoptik (Garching), University of Oxford, E.T.H.(Zürich), Univ. Erlangen, Phys.-Tech.Institute A.F.Ioffe (St. Petersburg), ICTP (Trieste), Forschungszentrum Karlsruhe, Universita “La Sapienza” din Roma, US Air Force Res. Lab Hanscom (Boston, USA), DAAD Summer School “Trends in Contemporary Optics”, (Sinaia, 2005), Ecole Normale Superieure (Cachan, Franţa) etc. În anul 2008 a fost decorat cu Ordinul Naţional “Serviciu credincios” în grad de Cavaler.
iosif-bena Prof. Dr. Iosif Răzvan Bena. Preot şi fizician de renume la Institutul de Fizică Teoretică CEA – Saclay, Franţa, lucrează la o teorie ce rafinează relativitatea lui Einstein, în lumina ultimelor descoperiri din fizica cuantică. Este absolvent al universităţii MIT, instituţia ştiinţifică aflată pe primul loc în lume. După doctoratul la University of California, a câştigat o bursă post-doctorală la UCLA. Invitat de marile universităţi americane să rămână în SUA, preferă Franţa, unde este unul dintre cercetătorii de bază la vestitul institut francez CEA-Saclay. Încă din SUA a urmat şi calea bisericii, devenind preot. Este românul care, în urmă cu câţiva ani, a câştigat cel mai mare grant european pentru cercetare (un milion de euro).
gentiana-danila Prof. Dr. Genţiana Dănilă. Profesor de matematică la Université Paris Diderot – Paris 7, este implicată în cercetare la una din cele mai prestigioase universităţi europene. În paralel militează pentru tot ce ţine de ecologie, sănătate, educaţie sau România şi activează în câteva asociaţii: Décroissance, Sortir du Nucléaire, Accueil Naissance. De asemenea, este membru activ al comunităţii româneşti din Franţa, predând limba române copiilor din comunităţile româneşti din Paris.
cristina-ghenoiu Dr. Cristina Ghenoiu. Biochimist şi analist financiar în biotehnologie la Cowen and Company, USA, este Studentul Român al Anului din Străinătate la ediţia din 2011 a Galei LSRS. Printre descoperirile ei ştiinţifice se numără un mecanism de activare a două proteine implicate în declanşarea multor tipuri de cancer, lucrare publicată în revista Science. În SUA, descoperit pasiunea pentru ştiinţă şi a ales să-şi continue studiile în biochimie la Colegiul Mount Holyoke, unde a absolvit cu Magna Cum Laude, un înalt calificativ acordat în învăţământul universitar şi High Honors pentru teza în chimie cuantică. În 2002 a lucrat într-unul dintre laboratoarele de cercetare ale Universităţii Harvard, completându-şi studiile de doctorat la prestigioasa Cornell University.
corneliu-michaelsss Corneliu Michaels. Corneliu Michaels (Mihailă) este un inginer român angajat la Boeing in Everett, unde coordonează echipe şi proiecte de cercetare în domeniul electric/electronic pentru avioane comerciale. Este stabilit în SUA din 1993, şi în decursul anilor a avut un rol activ spiritual şi cultural în cadrul comunităţii românesti din zona Seattle. Ca membru în consiliul de conducere al Asociaţiei Românilor din statul Washington, îşi propune să ajute la unitatea şi integrarea românilor în comunitatea româneasca din zonă şi din USA.
maya-simionescu Acad. Prof. Dr. Maya Simionescu. Este un biolog român, membru titular (1991) şi vicepreședinte al Academiei Române din 1998. În anul 2008, a decorat-o cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer, după ce în 2004 i se decernase distincția „Meritul Cultural” în grad de Ofițer. În 2013 președintele Franței i-a acordat, prin intermediul ambasadorului Franței la București, distincția de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare.
dan-sporea Dr. Dan Sporea. Fizician la Institutul Naţional pentru Fizica Laserelor, Plasmei şi Radiaţiei, se ocupă şi de programe naţionale de modernizare a învătământului românesc prin platforma Center for Science Education and Training. În prezent conduce Laboratorul de Metrologie şi Standardizare a Laserelor din cadrul Institutului Naţional pentru Laser, Plasmă şi Radiaţii, din Măgurele. De asemenea, în ultimii 5 ani, a fost Director Tehnic adjunct al proiectului de dezvoltare a infrastructurii de cercetare din cadrul Institutului de Fizică de la Măgurele, unul dintre centrele cele mai performante în Europa.
raluca-van-staden Prof. Dr. Raluca Ioana van Staden. Cercetător și inventator de origine română, a inventat, împreună cu Jacobus Frederick van Staden, un dispozitiv care ar putea depista cancerul în doar 6 minute. Între 1992 și 1997 a fost preparator și apoi asistent la Facultatea de Chimie din cadrul Universității București, la catedra de Chimie Analitică. Între 1998 și 2001 a fost postdoctorand la Universitatea din Pretoria, bursieră a acestei universități, apoi a lucrat la Universitatea din Pretoria ca senior lector și conferențiar. În prezent lucrează ca cercetător în România, în cadrul Institutului Național de Electrochimie și Materie. În anul 2010 Raluca-Ioana van Staden a câștigat Trofeul de Aur al Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru cea mai bună femeie-inventator. Acest premiu i-a fost oferit în cadrul Salonului Internațional de Invenții de la Geneva. În prezent este Președinte al Romanian International Chapter of ACS, Director științific al Institutului de Cercetare în Electrochimie și Materie Condensată.
nicolae-zamfir Acad. Prof. Dr. Nicolae Zamfir. Membru corespondent al Academiei Române i-a fost conferit de catre Presedintele Romaniei, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer in semn de înaltă apreciere pentru excelenţa de care au dat dovadă în întreaga activitate închinată dezvoltării ştiinţei, pentru promovarea activă a culturii şi valorilor româneşti, precum şi pentru contribuţia de durată avută în îndeplinirea obiectivelor Academiei Române.
beatrice-rancea-foto-2016-733x1024 Beatrice Rancea. Manager-Director General Interimar al Operei Naționale București,  a absolvit Liceul de Coregrafie din Bucureşti (1980), urmând apoi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Coregrafie (1990-1991). Între 1980-1992 este prim solistă la Opera Naţională Bucureşti. În 1991 a redevenit studentă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Regie de Teatru, absolvind în 1996. Se remarcă pentru ideile sale originale. Printre piesele montate de regizoare se numără: “Ivan cel Groaznic” de Mihail Bulgakov (Teatrul Odeon), “Macbett” de Eugene Ionesco (regia, coregrafia şi ilustraţia muzicală), “Marchizul de Sade” (Odeon, 2005)
Sinziana Mircea Sînziana Mircea. În anul 2014, juriul prezidat de Preşedintele Academiei Române a desemnat-o pe tânăra pianistă Sînziana Mircea drept “Cel mai bun student român din străinătate – Categoria Arte”, în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinatate. De asemenea, tot în 2014 Sînziana Mircea a fost inclusa în “Top 100 de români care mişcă ţara prin puterea ideilor sau a faptelor lor”, realizat de Foreign Policy România, divizie a Washington Post. Înregstrări live din concertele sale au fost difuzate la BBC Radio 3, Radio Romania Muzical, radiourile nationale din Polonia, Suedia, Norvegia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia, Croatia, Slovacia şi multe altele. Sînziana Mircea a obținut primul premiu I la vârsta de 7 ani, urmat de numeroase alte premii, dintre care 12 au fost premii I obținute în competiții de pian din România, Grecia, Italia, Spania, Austria. Dintre cele mai recente pot fi menționate „Plathner’s Eleven Prize” la Rotary International Piano Competition, Palma de Mallorca, „Liszt Prize” și „Münchner-Klavierpodium Prize” acordat de Viena Young Pianists. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de măiestrie cu mari personalităţi, precum pianiștii Aldo Ciccolini, John Perry, Veda Kaplinsky, Peter Donohoe, Dan Grigore.

kaufland

Gala LSRS 2017 este un eveniment susţinut de Kaufland România – partenerul principal al Galei care s-a alăturat acţiunilor pe termen lung ale LSRS de recunoaştere a meritelor comunităţii de studenţi români de peste hotare.