Juriu 2013

Juriu 2013

Ionel Haiduc este președintele Academiei Române şi membru corespondent  în cadrul Academiei Muntenegrene de ştiinţe. Chimist și doctor în chimie, este Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din Bucureşti (2007), și al Universității Politehnica din Timişoara (2004).
A obținut numeroase decoraţii şi medalii, printre care Crucea Casei Regale a României (2008), precum şi Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce, acordat de Preşedintele României.
Din 2006 ocupă funcţia de Preşedinte al Academiei Române, iar în perioada  2004-2005 a fost Vicepreşedinte al Institutului Cultural Român din Bucureşti.

 

Eugen Simion este critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru al Academiei Române și președinte al acestei instituții din 1998 până în aprilie 2006. Este absolvent al Facultății de Litere a Universității din București, doctor în științe filologice cu teza „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit”. Din 2006 este numit director general al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București. Este autorul mai multor volume de specialitate și traducător consacrat al lui Mircea Eliade. Primește titlul Doctor Honoris Causa al Universităților din Iași, Galați, Târgoviște și Arad. Printre distincții se numără Premiul Uniunii Scriitorilor și Premiul Academiei Române.

George Ivașcu este actor și director al Teatrului Metropolis. Absolvent al Academiei de Teatru și Film București, promoția 1993, în clasa domnului Gelu Colceag, este în prezent conferențiar universitar doctor la U.N.A.T.C București și la Universitatea de Litere „Lucian Blaga” din Sibiu. Doctoratul și l-a ales în domeniul artelor spectacolului: ”Logica absurdului în arta spectacolului din secolul al XX-lea”. Pe lângă roluri variate în piese de teatru, filme de scurt-metraj, tv și teatru radiofonic, George Ivașcu a publicat „Logica Absurdului” și articole în Revista Atelier a U.N.A.T.C I.L Caragiale București. În activitatea sa pedagogică sunt incluse cursurile de la Catedra UNESCO, Ateliere de Creaţie în Sinaia, Constanţa, Buşteni, Costineşti, Arcuş și cursurile de la Academia de Teatru din Beckesceba, Universitatea de Teatru şi Film Budapesta şi Academia de Teatru Novi-Sad. A înființat Teatrul Metropolis din București, primul teatru de proiecte apărut în România după 1989, pe care îl conduce în prezent. În această privință, George Ivașcu se consideră „mai degrabă un actor care are grijă de un teatru, decât un director”.

Sandra Pralong este consultant independent, președinte al Asociației Române de Relații Publice și fondator al fundației Synergetica, care promovează etica printre tinerii din Romania. A obținut doctoratul în Științe Politice la Sciences Po Paris, are un master în Drept International și Diplomație de la Fletcher School of Law and Diplomacy din Boston și un master în Filozofie Politică de la Columbia University din New York. A locuit în Elveția și Statele Unite, unde a fost directorul de comunicare și promovare al revistei Newsweek la New York. S-a întors în Romania în 1990 ca să înființeze și să conducă Fundația Soros. Între 1998 și 2000, Sandra Pralong a fost consiliera Președintelui României și a fost responsabilă pentru comunicarea internațională și relația cu românii de pretutindeni. După 2002 a devenit responsabil regional de comunicare pentru cele 27 de țări din Europa și fosta Uniune Sovietică a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În 2008 a fost numită Ambasador al Anului European al Dialogului Inter-cultural, iar în 2009 a creat la București Ambasada Artelor, un proiect care promovează contribuția culturii romane în Europa. Sandra Pralong a publicat lucrări în domeniul eticii și a dezvoltării societății civile.

Radu Dudău este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Filosofie a Universității București. Predă Teoria relațiilor internaționale și Filosofie politică. Este expert în securitate și politică energetică, relații transatlantice și guvernanță globală. A absolvit Facultățile de Fizică și de Filosofie ale Universității din Iași și este doctor în filosofie (Dr. Phil.) al Universității Konstanz din Germania. Are o bogată experiență internațională, care include stagii extinse de cercetare la Universitățile Oxford, Pittsburgh și Harvard. A publicat o serie de articole în domeniul relațiilor internaționale și al filosofiei analitice. Din 2010, este directorul programelor de cercetare la Institutul de Studii Diplomatice al Universității București.

Raed Arafat este actualmente Secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii. Medic român de origine palestiniană, specializat în anestezie-terapie intensivă, Raed Arafat a crescut în Nabulus, Palestina, iar în 1981 a emigrat în România pentru a studia medicina. Începând cu septembrie 1990, a pus bazele Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), un serviciu medical de intervenţie rapidă. A primit distincţii la cel mai înalt nivel, printre care Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler pentru întreaga activitate științifică și de cercetare, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea tehnologiei informației și a comunicațiilor în România, și Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer pentru eforturile depuse în salvarea oamenilor la inundații și pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieților a numeroși români. Este, de asemenea, membru de onoare al Academiei Americane de Medicină de Urgență.

Liviu Mureşan este fondatorul şi preşedintele executiv al Fundaţiei EURISC – Institutul European pentru Risc, Securitate şi Managementul Comunicării și profesor asociat la Academia de Studii Economice, Bucureşti. A absolvit cursurile Colegiului de Apărare al NATO de la Roma şi cursurile Institutului de Înalte Studii de Apărare Naţională de la Paris. De-a lungul timpului, Liviu Mureşan a deţinut numeroase funcţii în structurile guvernamentale: consilier principal al Primului Ministru, consilier principal al Ministrului de Interne, Înalt Reprezentant al Guvernului român a Iniţiativei Anticorupţie a Pactului de Stabilitate (SPAI) şi a Iniţiativei Combatere a Crimei Organizate (SPOC). De asemenea, a fost şef adjunct al delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Liviu Mureşan a primit și distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer.

Napoleon Pop este economist şi politician român, membru al Parlamentului României. A absolvit cursurile Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti şi cursuri de pefecţionare în administrație centrală și locală la Institutul pentru Dezvoltare Economică și Administrație Publică din Italia. S-a specializat în marketing și management internațional la Tufts University Medford, SUA. A lucrat ca cercetător științific la Institutul de Economie și a obţinut titlul științific de doctor în economie, specialitatea relații internaționale. Din 2004 deține funcția de director al Centrului de Cercetări Financiare și Monetare „Victor Slăvescu” din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei Române și este membru al Comitetului Interinstituțional pentru elaborarea Planului Național de Dezvoltare 2007-2013. De asemenea, Napoleon Pop este membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naționale a României.

George Butunoiu a fost printre primii români care au înființat o firmă de recrutare executivă în 1992. Este licențiat în Fizică la Universitatea București, are un Master în administrarea afacerilor la Academia de Științe Economice și își pregătește doctoratul în management și științe sociale la Universitățile Corsica și Rennes II. În 1996 s-a alăturat ca Managing Partner la Ward Howell Euroselect România și, din 2003, a devenit Managing Partner la Alexander Hughes România. În 2006 a înființat George Butunoiu ltd. De-a lungul timpului, a înființat o serie de alte companii – dintre care una a devenit lider de piață în software-ul de business – și a lucrat exclusiv în recrutare executivă și consultanță în resurse umane. Autor a unor texte de business, fondator și membru activ în diferite organizații de afaceri, George Butunoiu este unul dintre jucătorii importanți pe scena consultanței românești.