Juriu

Juriu 2014

Ionel Haiduc este președintele Academiei Române și membru corespondent sau de onoare al Academiei din Muntenegru, al Academiei de Științe Ungare și al Academiilor din Göttingen, Berlin, Chișinău, precum și al Academia Europaea. Chimist și doctor în chimie, este Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din Bucureşti (2007), și al Universității Politehnica din Timişoara (2004).
A obținut numeroase decoraţii şi medalii, printre care Crucea Casei Regale a României (2008), precum şi Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce, acordat de Preşedintele României.
Din 2006 ocupă funcţia de Preşedinte al Academiei Române, iar în perioada  2004-2005 a fost Vicepreşedinte al Institutului Cultural Român din Bucureşti.

 

Florin Codre. Sculptor, creator de artă monumentală, cascador și crescător de cai de rasă, domnul Florin Codre este unul dintre cei mai importanți artiști români. Este autorul monumentalei statui a lui Avram Iancu, aflată în fața Catedralei Ortodoxe din Târgu Mureș, al Statuii ecvestre a lui Carol I din Piața Revoluției, precum și câștigătorul concursului pentru realizarea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand din Piața Victoriei. Florin Codre este regizorul filmului “Șobolanii roșii”, prima peliculă de ficțiune realizată din inițiativă particulară după 1989. Pe lângă toate acestea, are o colecție impresionantă de 250 de cai, dintre care 100 în România, restul în Franța și Germania. De asemenea, prin hotărârea Senatului României a fost numit membru al Consiliului de Conducere al Institutului Cultural Român. Cu toate că și-a petrecut ani buni din viață în Occident, Florin Codre declara că „n-a plecat definitiv niciodată”. S-a întors în România după ce a cunoscut succesul internațional.

Mircea Tudor este cel mai apreciat inventator român din străinătate, singurul din lume care a fost premiat de două ori la Geneva. În 2009 obține Marele Premiu cu Roboscan 1M – cel mai avansat sistem de scanare a containerelor și camioanelor, la Salonul de Invenții și Produse Noi de la Geneva. În 2013, participă la același Salon de Invenții de la Geneva cu două invenții, ambele premiate: Roboscan Aeria – singurul scanner de avioane din lume – cu care obține Marele Premiu și SRS – un sistem revoluționar, dedicat securizării bancomatelor, cu care obține Premiul Internațional al Presei. Pasiunea pentru invenții a început încă de la 14 ani, când a învățat singur electronică și a descoperit, treptat, fascinația de a inventa. Deține 16 brevete de invenții, este licențiat în Drept și conduce compania MB Telecom.

Dumitru Prunariu este primul și până în prezent singurul cosmonaut român. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial Intercosmos, petrecând, în primăvara anului 1981, exact 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în spațiu. Este absolvent al Facultății de Inginerie Aerospaţială din Bucureşti. A fost ofițer în cadrul Comandamentului Aviației Militare și profesor al Facultății de Aeronave, subsecretar de stat și șef al Departamentului Aviației Civile, președinte al Agenției Spațiale Române, vicepreședinte al Institutului European pentru Managementul Riscului, Securității și Comunicării. Din 2002, este membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte și Științe. În data de 12 aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la primul zbor al omului în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu a primit, din partea președintelui rus Dmitri Medvedev, medalia pentru „merite în cucerirea spațiului cosmic.”

Adrian Streinu-Cercel este profesor universitar doctor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Are o experiență medicală și științifică vastă, fiind autorul și co-autorul a 15 cărți și cursuri de specialitate, 23 de capitole din cărți de specialitate și șase monografii. A ocupat, de-a lungul timpului, mai multe funcții de conducere în cadrul Ministerului Sănătății, iar, din anul 2007, este managerului Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București. În anul 2012, a fost  ales președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel face parte din numeroase comisii și societăți medicale europene, precum: Comisia de Paliație, membru al European Society of Chemotherapy Infectious Diseases, membru al Societății Române de Cardiologie Cardiovasculară, membru al Academiei de Științe Medicale din New York, membru al Societății Române de Patologie Infecțioasă, membru al Board-ului HIV/SIDA Geneva și multe altele. De asemenea, domnul profesor a fost distins cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în rang de ofițer, conferit de Președintele României. În 2013, a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Oradea.

Eliot Sorel este profesor universitar doctor la George Washinghton University School of Medicine. Și-a efectuat studiile la Paris, Londra și New York. În 2009, a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Eliot Sorel este co-președinte al Congresului Regional al Asociației Mondiale de Psihiatrie, organizat în premieră la București, în 2013, membru al Colegiului Psihiatrilor Americani, membru extraordinar pe viaţă al Asociaţiei Medicilor Americani. Este consilierul principal al juriului care decernează Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie la Institutul Woodrow Wilson din Washington, SUA. A iniţiat la Washington programul Career, Leadership & Mentorship, cu scopul de a completa programele formale cu un program adresat tuturor rezidenților în psihiatrie din Washington. În 2004, a fost decorat de către Președintele României cu „Steaua României,” în grad de Comandor.

Adrian Gheorghe este profesor universitar doctor în cadrul Batten College of Engineering and Technology, Old Dominion University, Virginia, USA, precum și cercetător senior al EURISC – Institutul European pentru Risc, Securitate şi Managementul Comunicării.  A absolvit cursurile Institutului Politehnic din București. Deține titlul de doctor în Ingineria Sistemelor, obținut la Cass Business School, City University, Londra, Marea Britanie, și a urmat un MBA în cadrul Academiei de Studii Economice din București. Între anii 1993-2006, a deținut funcția de Director al Centre of Excellence on Risk and Safety Sciences, din cadrul Swiss Federal Institute of Technology (ETH), Zürich, Elveția.