Juriu 2015

 Juriu 2015

 

Ionel Haiduc
MANUSCRISE - MIHAI EMINESCU - ACADEMIA ROMANA Este membru de Onoare al Comisiei de Evaluare a Premiilor LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate.A fost președintele Academiei Române (2006-2014) și este membru corespondent sau de onoare al Academiei din Muntenegru, al Academiei de Științe Ungare și al Academiilor din Göttingen, Berlin, Chișinău, precum și al Academia Europaea. Chimist și doctor în chimie, este Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din Bucureşti (2007), și al Universității Politehnica din Timişoara (2004).

A obținut numeroase decoraţii şi medalii, printre care Crucea Casei Regale a României (2008), precum şi Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce, acordat de Preşedintele României.

Din 2006 ocupă funcţia de Preşedinte al Academiei Române, iar în perioada  2004-2005 a fost Vicepreşedinte al Institutului Cultural Român din Bucureşti.

 
Ionel Valentin Vlad
 ionel-valentin-vlad-presedintele-academiei-romane Academicianul Ionel Valentin Vlad, inginer electronist şi doctor inginer, s-a născut pe 22 septembrie 1943 şi este membru titular al Academiei Române din anul 2009.În prezent, Ionel Valentin Vlad este Președintele Academiei Române. El este cercetător ştiinţific I la Institul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, dar şi profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti.

A absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti, în 1966. A susţinut cursuri şi conferinţe la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Fizică/ Şcoala Doctorală de Fizică), Stanford University (USA), Imperial College (Londra), Max-Planck Inst. f. Quantenoptik (Garching), University of Oxford, E.T.H.(Zürich), Univ. Erlangen, Phys.-Tech.Institute A.F.Ioffe (St. Petersburg), ICTP (Trieste), Forschungszentrum Karlsruhe, Universita “La Sapienza” din Roma, US Air Force Res. Lab Hanscom (Boston, USA), DAAD Summer School “Trends in Contemporary Optics”, (Sinaia, 2005), Ecole Normale Superieure (Cachan, Franţa) etc. În anul 2008 a fost decorat cu Ordinul Naţional “Serviciu credincios” în grad de Cavaler.

  
Florin Păun
 Florin Paun A plecat în Franţa încă din facultate. Şi-a continuat studiile în ingineria de aviaţie la École Polytechnique, Palaiseau, apoi la École Nationale Supérieure d’Ingénieurs de Constructions Aéronautiques, Toulouse. Doctoratul l-a făcut la „Paul Sabatier”, iar mai târziu s-a specializat în management şi leadership la MIT, Boston. Astăzi, la cei 43 de ani, îl găsim pe Florin Călin Păun în ierarhia ONERA (Oficiul Naţional de Studii şi Cercetări Aerospaţiale al Franţei), unde, în calitatea sa de „Directeur Adjoint Innovation Industrielle”, contribuie la dezvoltarea unui impresionant portofoliu de clienţi, gestionând un buget de peste 100 milioane de euro anual.
 
Norman Manea
 Norman Manea 2 Este un scriitor și om de cultură născut în România care trăiește din 1986 în Statele Unite ale Americii. Poate cea mai importantă recunoaștere a valorii sale o reprezintă nominalizarea la Premiul Nobel din anul 2013. Este unul dintre cei mai traduși romancieri români, fiind considerat totodată unul din marii scriitorii români din exil. Totodata, este profesor de literatură europeană și „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 și până în 1986, când a plecat din țară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București (1979) și Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste). În 1992 a primit Bursa Guggenheim și Premiul MacArthur, iar în 1993 Biblioteca Nationala din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordarii distincției de „Literary Lion” al bibliotecii. În 2002, i s-a atribuit Premiul internațional de literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Medicis Etranger pentru Intoarcerea huliganului. În 2010 a primit distinctia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. De asemenea, Uniunea Scriitorilor din Romania i-a decernat Premiul National pentru Literatura în anul 2012.
 
Laurenţiu Damian
 Laurentiu Damian Este președintele Uniunii Cineaștilor Români. S-a născut în 25 ianuarie 1956, este regizor şi scenarist. A absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L Caragiale”, secţia Scenaristică şi Regie. A făcut cursuri de specializare în filme documentare şi de televizune în ţară şi în străinătate. În 2003 a devenit Doctor Magna cum Laudae în Cinematografie şi Media. Este profesor universitar doctor al UNATC.
Între 1995-1999 a fost şef al Departamentului de Film şi Televiziune. A fost vice-rector al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti, în perioada 1999-2007. În 2005 a ocupat funcţia de secretar general al Uniunii Cineaştilor din România. Este membru de onoare al Cinematecii Italiene din Milano şi membru al UPFAR şi UARF. Autor a sute de articole apărute în reviste de specialitate pe teme de istorie şi estetică cinematografică, Laurenţiu Damian a publicat cărţile “Elisabeta Bostan – unde eşti copilărie?” şi “Despre documentare… şi chiar mai mult”.
A regizat peste o sută de filme documentare, filme de ficţiune de scurt şi lung metraj, filme experimentale. Printre filmele care l-au consacrat se numără: “Constantin Brâncuşi. Coloana sa – lecţia despre infinit” (premiu Montreal), “Onisim Colta – Joc, iluzie, transparenţă şi mântuire”, filmul cu care Laurenţiu Damian a fost prezent la Montréal, în cadrul FIFA, şi este al doilea episod din trilogia “Geometria iluziei”, alături de “Evadarea din trup” şi de “Starea de veghe”, “Drumul Câinilor” şi “Rămânerea”, “Faust. Drumul clipei”, “Iulian Mihu. Despre el aşa cum a fost. Despre noi aşa cum suntem”.
 
Bogdan Miron
 Miron Bogdan Medic Primar de Medicină Internă și Pneumologie, Doctor în Științe Medicale. D-l Prof. Univ. Dr. Miron Bogdan face parte din echipa REGINA MARIA Policlinica Dorobanți. Cu o vastă experiență și renume în specialitatea pneumologie, D-l Prof. Univ. Dr. Miron Bogdan este:
Profesor de Pneumologie la Catedra de Pneumologie a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Membru al Comitetului Director al Colegiului Medicilor din București și Președintele Comisiei de Pneumologie din Ministerul Sănătății.D-l Prof. Univ. Dr. Miron Bogdan este autor și co-autor a mai mult de 250 lucrări științifice publicate în importante publicații medicale romănești și internaționale sau prezentate în importante manuale și monografii medicale românești. În calitate de cadru universitar, D-l Prof. Univ. Dr. Miron Bogdan și-a adus aportul important la formarea a sute de studenți și medici rezidenți în specialitatea pneumologie, medicină internă și medicină generală. În perioada 1999-2000, a fost mangerul național al programului de educație medicală continuă “EdAsma” și “Otto” în astm bronșic și infecții respiratorii comunitare, implicând 3000 de practicieni generaliști din România. Începând cu anul 2005, D-l Prof. Univ. Dr. Miron Bogdan este promotorul și managerul Programului de creare al Registrului Național de Hipertensiune Arterială Pulmonară “HIPERION”.
 
Petru Văduva
 petre vaduva Petru Văduva (16 iunie 1960) este absolvent al MBA din cadrul Universităţii Yale Business School.În cei 21 de ani de activitate a deţinut funcţii de conducere în domeniul bancar şi de investiţii, atât pe plan naţional cât şi pe plan internaţional.Petru Văduva este un leader strategic recunoscut pentru măsurile de eficientizare, dezvoltare de produse şi marketing, responsabil pentru 1.2 miliarde de euro în active ale mai multor companii cu peste 2000 de angajaţi, în domenii diferite şi variate, de la piaţa imobiliară şi de consum până la servicii financiare.
 
Şerban Sturdza
 Şerban Sturdza Arhitectul Şerban Sturdza a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” în 1971, desfăşurând după aceea o activitate didactică în cadrul Liceului de Arte Plastice şi Facultăţii de Arhitectură din Timişoara. A realizat o mulţime de proiecte arhitecturale, unele de anvergură, altele de proporţii reduse, restaurarea unor clădiri de patrimoniu, precum şi proiecte mai vaste de reabilitare urbană sau de salvgardare a habitatelor tradiţionale cu patrimoniul arhitectural şi formele sociale aferente.
Din mai 2014 ocupă funcţia de Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor Bucureşti, funcţie ce a fost ocupată şi în perioada 2002 – 2010.
A participat la diverse activitătii/expoziţii atât internaţionale cât şi naţionale, precum expoziţia de la New-York, USA din anul 1994 sau organizator Workshop restaurare mobilier şi tehnici tradiţionale de construcţii – pământ – Ţibăneşti, Iaşi – 2007.
A publicat diferite cărti atât în Austria precum “NEW BUILDING TODAY” – European Architecture of the 1990-1995 ; dar şi în Japonia “581 ARCHITECTS IN THE WORLD” în anul 1995 respectiv 1999.
 
Corneliu Bîrsan
 corneliu_birsan Născut în județul Vaslui, Corneliu Bîrsan este un jurist român, profesor de drept civil, fost decan al Facultății de Drept a Universității București. Din 1995 și până în prezent este judecătorul desemnat de România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București, Prof. Dr. Bîrsan s-a specializat în dreptul civil, urmând cursurile unor instituții de renume din străinătate precum Facultatea Internațională de Drept Comparat (Strasbourg și Saint-Jacques de Compostelle) sau Centrul European Universitar din Nancy. Printre titlurile onorifice primite se numără cel de Doctor onorific în drept al Facultăţii de Drept New England, Boston (SUA, 1994), Diploma de onoare a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici (România, 1997), Doctor honoris causa al Universităţii Paris I Panthéon Sorbonne (Franța, 2003) sau Diploma de onoare a Asociaţiei Magistraţilor din România (România, 2006). De asemenea, Prof. Dr. Corneliu Bîrsan deține și Medalia Legiunii de Onoare în grad de Cavaler – (Franţa, 1999), dar și „Steaua României”, în grad de Cavaler primită în anul 2007.