Juriu 2016

Juriul Premiilor LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate – 2016

Ionel Valentin Vlad. Acad. Prof. Dr. Ionel Valentin Vlad, inginer electronist şi doctor inginer, s-a născut pe 22 septembrie 1943 şi este membru titular al Academiei Române din anul 2009.În prezent, Ionel Valentin Vlad este Președintele Academiei Române. El este cercetător ştiinţific I la Institul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, dar şi profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti. A absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti, în 1966. A susţinut cursuri şi conferinţe la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Fizică/ Şcoala Doctorală de Fizică), Stanford University (USA), Imperial College (Londra), Max-Planck Inst. f. Quantenoptik (Garching), University of Oxford, E.T.H.(Zürich), Univ. Erlangen, Phys.-Tech.Institute A.F.Ioffe (St. Petersburg), ICTP (Trieste), Forschungszentrum Karlsruhe, Universita “La Sapienza” din Roma, US Air Force Res. Lab Hanscom (Boston, USA), DAAD Summer School “Trends in Contemporary Optics”, (Sinaia, 2005), Ecole Normale Superieure (Cachan, Franţa) etc. În anul 2008 a fost decorat cu Ordinul Naţional “Serviciu credincios” în grad de Cavaler.

Horaţiu Mălăele. Horaţiu-Valentin Mălăele este un actor, regizor, grafician, caricaturist şi scriitor român. A absolvit Liceul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, iar în 1975 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Horaţiu Mălăele este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi actori români contemporani.  Interpret consacrat de comedie, personajele sale sunt de cele mai multe ori rezultatul îmbinării bufoneriei şi a comicului absurd, cu întregul substrat tragic al acestuia. De asemenea, este unul dintre cei mai premiaţi actori români, ce a urcat pe scenele marilor teatre din ţară şi din străinătate.

Solomon-Marcus

Solomon Marcus. Unul dintre cei mai mari matematicieni români ai zilelor noastre, Acad. Prof. Dr. Solomon Marcus este membru titular al Academiei Române. Domeniile cărora domnia sa i-a dedicat o mare parte a activităţii ştiinţifice sunt analiza matematică, matematica şi lingvistica computaţională. În plus, a publicat numeroase cărţi şi articole pe teme culturale, poetice, lingvistice, semiotice, filosofice, istorice sau educaţionale. Solomon Marcus este una dintre figurile marcante ale mediului academic românesc, iar rezultatele domniei sale sunt de renume internaţional.

VictorVoicu

Victor Voicu. Acad. Prof. Dr. Victor Voicu este general maior, medic şi farmacolog român, membru titular al Academiei Române. De asemenea, ocupă poziţia de Profesor Universitar, fiind şeful catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Psihofarmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Activitatea ştiinţifică a Acad. Voicu abordează domeniile compuşilor organofosforici şi antidotismului acestora, farmacologia radioprotectorilor chimici, farmacologia experimentală şi clinică a antihipertensivelor şi antiaritmicelor, psihofarmacologia psihotomimeticelor şi drogurilor de abuz. De asemenea, are peste 20 de volume publicate şi peste 290 de lucrări ştiinţifice, precum şi 18 brevete de invenţie.

prof-dr-ing-cicerone-rotaru

Cicerone Rotaru. Cavaler al Ordinului National de Merit al Franţei şi Ofiţer al Ordinului Naţional Serviciul Credincios al României şi un mare iubitor al naturii, Prof. H.C. Dr. Cicerone Rotaru a acumulat merite deosebite în cercetarea ştiinţifică forestieră, în ecologie, în învăţământul superior silvic şi în crearea unor conexiuni între silvicultura românească şi cea de peste hotare. A primit ordine şi medalii, este cetăţean de onoare al câtorva oraşe şi e singurul român membru al Academiei Agricole a Franţei.

Deşi trăieşte de mulţi ani în Ţara Hexagonului, unde s-a bucurat de o carieră de succes, nu a uitat de unde a plecat. Păstrează legătura cu ţara pe calea undelor, a călătoriilor acasă şi a unor prietenii de-o viaţă. Inima sa bate pentru România.

Dr. Călin Ciofu. Dr. Călin Ciofu e medic primar în secţia de Chirurgie – Urologie dintr-un centru universitar din Paris (Spitalul Tenon). A plecat în Franţa în septembrie 1990, dar legătura cu ţara nu a fost niciodată întreruptă pentru că “rădăcinile au rămas acolo”. Dr. Ciofu este unul dintre cei mai renumiţi medici români din străinătate.
Dusciac1 Dr. Dorin Duşciac. Originar din Chișinău (Republica Moldova), Dorin Dușciac este inginer-cercetător în domeniul metrologiei dozimetriei la Laboratorul Național Henri Becquerel în cadrul Comisariatului pentru Energia Atomică și Energiile Alternative (CEA) de la Saclay, Franța. În anul 2008 a obținut doctoratul în fizica semiconductorilor, la Ecole Polytechnique (Palaiseau, Franța). De asemenea, Dorin Duşciac este triplu Masterat la Universitatea Sorbonne – La Nouvelle, Paris 3 (2010), Institutul Național pentru Științe Aplicate (INSA) din Lyon, Franța (2005) şi Universitatea Claude Bernard Lyon 1 (2004).Este unul din fondatorii și membrul echipei de organizare a proiectului Gala Studenților Originari din Republica Moldova (2013 – prezent), membru al Juriului evenimentului în 2014. În prezent, face parte din echipa de fondatori și/sau este implicat activ în numeroase inițiative ale Diasporei (Conferința Deschisă „Republica Moldova 2020”, Forumul Tinerilor Basarabeni din Diaspora, Fundația CAESAR etc.).În 2014 – 2015 a activat în funcția de Vice-Ministru al Mediului în cadrul Guvernului Republicii Moldova. A obținut distincția de stat a Republicii Moldova – Medalia “Meritul Civic” (2010).

Adresare din partea Domnului Prof. H.C. Dr. Cicerone Rotaru pentru cei prezenţi la Gala LSRS 2016

Dragi studenți români, laureați ai concursului Gală Ligii Studenților Români din Străinătate, și dragi invitați ai evenimentului,

În aceste momente care marchează noi începuturi pline de speranțe, aș dori să vă adresez, în primul rînd, un călduros La Mulți Ani, și să vă doresc un An Nou 2016 cu multe împliniri și realizări frumoase. Mi-aș fi dorit foarte mult să fiu în această seară alături de voi, însă anumite obligațiuni de ordin personal m-au împiedicat să mă deplasez la București. De la distanță, dar totuși aproape de voi, aș dori să vă felicit pentru calitatea parcursului academic și de cercetare pe care l-ați realizat. În calitatea mea de membru al Juriului concursului din acest an, am studiat cu mare atenție dosarele domniilor voastre. Vreau să vă spun, că acest lucru mi-a umplut inima de optimism, pentru viitorul României. Cînd eram student și tînăr cercetător în România anilor 50 – 60 ai secolului trecut, cel mai sigur și mai rapid mod de a progresa în cariera profesională – era de a face anumite compromisuri cu regimul dictaturii comuniste. Cei care au refuzat acele compromisuri rușinoase, fie au fost victime ale unei politici de exterminare, mai apoi de ostracizare și de marginalizare, fie au fost nevoiți să părăsească România. Îndrăznesc să presupun, că majoritatea dintre domniile voastre, ați părăsit România acum cîțiva ani, din cu totul alte considerente. Anume asta mă face să cred, că o reîntoarcere a voastră acasă – este nu doar posibilă, dar și probabilă. Mai mult – această convingere îmi inspiră un sentiment de optimism. Născuți și crescuți într-o Românie mai liberă decît cea a tinereții mele – Dumneavoastră, din fericire, nu mai sunteți obligați să acceptați compromisuri impuse. Aveți toată libertatea de a crește pe plan academic și științific, de a vă dezvolta pe plan personal și profesional. În plus de această libertate, mai aveți și o obligațiune, care rezultă din responsabilitatea pe care o purtați față de viitorul României. Aveți obligațiunea morală – de a nu repeta greșelile noastre, ale generațiilor trecute, și de a contribui, indiferent de meridianul pe care vă aflați, la dezvoltarea României. Iată rugămintea pe care aș dori să v-o adresez în această seară: oriunde ați fi, va rog să nu uitați de țara din care ați plecat. Nu doar prin vorbe, ci în primul rînd prin fapte: iubiți-vă țara, ajutați-o prin talentul, cunoștințele și abnegația voastră – pentru ca ea să devină mai liberă, mai prospera, mai dezvoltată.

Vă doresc succes!
Prof. Acad. Cicerone Rotaru,
Membru al Academiei de Agricultură din Franța
Paris, Franța

Kaufland

 

Gala LSRS 2016 este un eveniment susţinut de Kaufland România – partenerul principal al Galei care s-a alăturat acţiunilor pe termen lung ale LSRS de recunoaştere a meritelor comunităţii de studenţi români de peste hotare, dar mai ales eforturilor de atragere a tinerilor absolvenţi români de peste hotare înapoi în România.