Comunicate Gala 2010

Prima ediție a Galei Studenților Români din Străinătate

București, 6 ianuarie 2010. Cu ocazia primului an de activitate, Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS)  a organizat astăzi un eveniment dedicat promovării excelenţei academice şi consolidării comunităţii studenţilor români din străinătate.

Cu acest prilej, peste 300 de participanţi, studenţi şi absolvenţi români, membri LSRS din peste 20 de ţări, au participat la Adunarea Generală a Ligii Studenţilor Români din Străinătate. În cadrul acestei şedinţe s-a prezentat Raportul de Activitate al LSRS şi s-au dezbătut o serie de subiecte importante de ordin intern.

De asemenea, în cadrul evenimentului a avut loc Gala LSRS, care a debutat cu prezentarea organizaţiei şi a continuat cu discursurile invitaţilor de onoare. Printre personalităţile prezente care și-au manifestat entuziasmul și sprijinul se numară: dl. Mircea Geoană, Președintele  Senatului României; dl. Iulian Fota, Cosilier prezidențial; Alteța sa Regală, Principele Radu, Principe al României; dl. Ionel Haiduc, Preşedinte al Academiei Române; Cristian Adomniţei, fost ministru al MECI; dl. Andrei Caramitru, Managing Partner McKinsey România; dl. Marian Staş, Preşedinte al Fundaţiei Codecs şi dna. Tincuţa Baltag, Preşedinte al Fundaţiei Dinu Patriciu. Aceştia, împreună cu alte personalităţi marcante ale vieţii culturale, sociale şi politice româneşti şi-au manifestat prin prezenţa la Gala Studenţilor Români din Străinătate sprijinul activ pentru iniţiativele LSRS.

„La nivel colectiv, această Gală reprezintă un pas înainte pentru misiunea asumată de Liga Studenţilor Români din Străinătate: consolidarea unei identităţi aparte pentru comunitatea tinerilor români de peste hotare şi conştientizarea rolului pe care aceasta o poate avea în dezvoltarea României de mâine. Opinia noastră este că, în absenţa întoarcerii acasă a absolvenţilor români din străinătate, modernizarea României riscă să rămână un proces marcat de ezitări şi de oscilaţii permanente între speranţă şi deziluzie”, a declarat Sebastian Burduja, Preşedinte LSRS.

Momentul culminant al Galei a fost premierea celor mai buni studenţi români de peste graniţe. Câştigătorii „Premiilor LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate” sunt: Studentul Anului în Europa – Andrei Ilie (Oxford University), Studentul Anului în America de Nord – Corina Tarniţă (Harvard University), iar Marele Premiu a fost înmânat lui Theodor Braşoveanu (Princeton University). De asemenea, s-au acordat două premii speciale studenţilor Andrei Anghel (Harvard) şi Roxana Radu (Central European University).

„Întotdeauna am considerat că valoarea unei persoane nu trebuie raporată la un moment fix, ci, uneori, este important și potentialul și ceea ce poate acea persoană să devină în viitor. De aceea, premiul pe care l-am primit în această seară reprezintă și o promisiune pentru viitor care să mă stimuleze să-mi propun obiective din ce în ce mai înalte și să mă ajute în fiecare zi să fac tot ceea ce ține de mine pentru a le îndeplini.”, a declarat Andrei Ilie, câștigătorul Premiului Studentul Anului în Europa.

Gala LSRS marchează un an de existență a LSRS, pe parcursul căruia Liga a avut cea mai spectaculoasă evoluție din peisajul neguvernamental românesc. LSRS a atras peste 2000 de membri de la universități de prestigiu din stăinătate și a înființat peste 20 de repezentațe în diverse țări din întreaga lume. În plus, Liga Studenților Români din Străinătate a încheiat parteneriate cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării și a semnat un acord de suținere și patronaj cu Senatul României.

„Dorim să oferim României aceste exemple de excelenţă, care transmit un mesaj simplu, dar esenţial: tinerii români, chiar şi fără posibilităţi materiale, pot ajunge prin muncă şi rezultate academice de excepţie la cele mai prestigioase universităţi din lume. Poveştile succeselor lor ne dau siguranţa că putem să ne asigurăm un viitor mai bun prin eforturile noastre individuale.”, a declarat Sebastian Burduja, Preşedinte LSRS.

Evenimentul a fost sprijinit de partenerul nostru, grupul VIMETCO-ALRO şi sponsorii: Omniasig,   Insitutul pentru Tehnică de Calcul (ITC), Diplomat Consult, SASCH, SoundExpert. Parteneri Media: INTACT Media Group şi ProTV Internaţional.